Paikan päällä kuultua

Paikan päällä kuultua -juttusarjassa esittelemme Lahden Työn Paikka Oy:n tukipalvelu- ja valmennushenkilöstöä ja heidän työtehtäviään. Haastattelijamme jalkautuvat toimipisteisiimme ja ottavat paikan päällä selvää myös sellaisista asioista, jotka ei välttämättä yleisesti ole tiedossa. Juttusarjan toisessa osassa paljastamme, kuka työntekijöistämme on mm. joutunut poistamaan Spede Pasasen tiloistamme asiattoman käytöksen vuoksi.

Katja Ålander, miten on mahdollista, että työsi puolesta olet tuollaiseen tilanteeseen joutunut?

Olen tullut taloon töihin jo vuonna 1990 silloiseen Kiveriön lahjatavaramyymälään. Näihin vuosiin on mahtunut monen moista, mm. kynttilätehtaan pyörittämistä ja tonttujen naamojen maalausta urakkapalkalla. Spede Pasaseen törmäsin silloin, kun meillä oli Urheilukeskuksessa kahvila, Flying Finn. Kahvilan sisätiloissa ei saanut tupakoida, mutta Pasanen ei kieltoa noudattanut. Tilanne johti siihen, että jouduin heittämään Speden ulos kahvilasta.

 Kerro vähän lisää tuosta kahvilasta, moni lukijoistamme ei välttämättä tiedä, että meillä on sellaistakin toimintaa ollut.

Keväällä 1995 pystytettiin Urheilukeskukseen hirsimökki, Flying Finn. Mökissä oli kahvila, matkamuistomyymälä ja Lahden kaupungin Info-piste. Kahvila palveli asiakkaitaan toukokuusta syyskuuhun sekä erilaisten tapahtumien aikaan. Tuolloin Urheilukeskuksessa kävi bussilasteittain mm. saksalaisia turisteja, jotka kuvasivat ensin mäkihyppytornit ja tulivat sen jälkeen ostamaan meiltä jäätelöä ja postimerkkejä. Finlandia -hiihtojen yhteydessä paistoimme uuni kuumana pitsaa italialaisille hiihtäjille. Parhaimpina aikoina rahaa tuli niin, ettei kaikki mahtunut kassalaatikkoon vaan seteleitä piti sulloa keittiön laatikkoon. Yksi mieleen jääneitä kokemuksia oli myös se, kun mökin putket jäätyivät ja vettä tuotiin tonkissa Kiveriöstä taksilla Urheilukeskukseen.

Urheilukeskuksen Flying Finn, lahjatavaramyymälä v. 1995

Flying Finn on historiaa, samoin Kiveriön lahjatavaramyymälä, mitä Katja sinun tehtäviisi tänään kuuluu?

Työskentelen vastaavana työvalmentajana Kierrätyskeskus Patinassa, jossa olen ollut kohta kuusi vuotta. Työhöni kuuluu paljon hallinnollisia tehtäviä, olen mukana uusien valmentautujien rekrytoinnissa ja sitten toimin työvalmentajana kierrätysmyymälässä. Nykyisessä työssäni palkitsevinta ovat onnistuneet asiakaskokemukset. Yhtä lailla mieltä lämmittää se, kun valmentautujien asiat etenevät oikeaan suuntaan tai kun kuluttaja-asiakkailta tulee positiivista palautetta Patinan palveluista.

Haluatko vielä lähettää terveisiä lukijoillemme?

Näin mökkikauden alkaessa on hyvä muistutella, että myymälästämme löytyvät niin linnunpöntöt, mökkiastiat kuin terassikalusteetkin. Meillä on tämän vuoden puolella avautunut kaksi aivan uutta myymälää, KierrätysPaikka Hollola (Mursketie 2A) ja KierrätysPaikka Kujala (Sapelikatu 7). Tervetuloa ostoksille!

Patinan vastaava työvalmentaja Katja Ålander, huhtikuu 2017

 

 

Nyt pönttötalkoisiin!

Lauantaina 29.4.2017 järjestetään Heinolan Rajavuorella (Hevosvuorentie, FI-18100 Heinola) linnunpönttötalkoot. Lahden Työn Paikka Oy on mukana Kuusakoski Oy:n järjestämässä koko perheen tapahtumassa, jonka ohjelmassa on mm. lintubongausta, linnunpönttöjen nikkarointia ja tietoa kierrätyksestä.

Koneharjun työvalmennusyksikkömme on valmistanut pönttöaihioita, joista tapahtuman osallistujat pääsevät työpajapäällikkömme Reetan kanssa nikkaroimaan oman unelmapönttönsä. Tilaisuudessa on tarjolla simaa, makkaraa, kahvia ja pullaa.

Lisätietoa tapahtumasta;

https://www.kuusakoski.com/fi/finland/yritys/yritys/uutiset/2017/avoimet-ovet-kuusatornilla/

https://www.facebook.com/events/1441162455926666/

Paikan päällä kuultua

Paikan päällä kuultua -juttusarjassa esittelemme Lahden Työn Paikka Oy:n tukipalvelu- ja valmennushenkilöstöä ja heidän työtehtäviään. Haastattelijamme jalkautuvat toimipisteisiimme ja ottavat paikan päällä selvää myös sellaisista asioista, jotka ei välttämättä yleisesti ole tiedossa. Juttusarjan ensimmäisessä osassa selvitämme, kuka työntekijöistämme on Lahden MM-kisojen aikaan ollut ratkaisevassa roolissa, kun norjalaiset kukistettiin.

Esa Koponen, mikäs mies se sinä olet?

Tällä hetkellä toimin Kiveriön työvalmennusyksikön kokoonpano-osaston työvalmentajana. Taloon tulin vuonna 2007 Kirjansitomoon liimasidoskoneenhoitajaksi. Aiemmassa elämässäni olen ollut kirjapainoalan ammattilainen ja viimeisimmät vuodet työskentelin Alma Medialla. Osallistuin silloisen Kiveriön esimiehen Manne Anttilan pitämälle kirjansidonnan kurssille ja sieltä päädyin taloon.

Kuinka ihan toisen alan ammattilainen päätyi valmennustehtäviin ja miten on homma maittanut?

Tässä hommassa ei ainakaan raha ratkaissut, palkka nimittäin tippui alan vaihdon myötä merkittävästi. Kymmenen vuoden jälkeen voi silti hyvillä mielin todeta, että kyllä kannatti! Itselleni yksi tärkeä vaihdoksen syy oli halu tehdä töitä ihmisten kanssa. Työvalmentajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Se on sellaista avarakatseisuutta, joustavuutta ja ymmärrystä erilaisuutta kohtaan. Samaan aikaan pitää olla johdonmukainen, jämäkkä ja tarvittaessa pitää asettaa niitä rajojakin. Ihan hyvin on ilmeisesti mennyt kun olen tullut valituksi vuoden työvalmentajaksikin.

Nyt en enää malta odottaa, kerro jo Esa mitä nämä jutut kansainvälisestä urheilumenestyksestä ovat?

Tässä on hiljattain tapahtunut muutamakin merkittävä juttu. Kaikki alkoi siitä, kun edeltäjäni jäädessä eläkkeelle perin häneltä työtehtävien lisäksi Mölkky-joukkueen kapteeniuden. Pieni mutta sitäkin aktiivisempi joukkueemme pelaa sekä kesä- että talvisarjaa, lisäksi Mölkyn ympärillä järjestetään lukuisa määrä erilaisia tapahtumia, osa järjestetään ihan hauskanpitomielessä ja osassa kilpaillaan ihan tosissaan. Kansainvälinen menestys siis liittyy tähän Mölkky-joukkueen toimintaan. Lahden MM-kisojen yhteydessä pelattiin ensimmäinen Mölkyn Suomi-Norja maaottelu. Minulla oli kunnia heittää ratkaisuheitto, jolla peli päättyi meidän voittoomme. Lisäksi olimme joukkueen kanssa Tallinnassa Mölkyn EM-kisoissa, joissa pääsimme pokkaamaan B-finaalissa hopeamitalit.

Onneksi olkoon Esa ja koko joukkue. Hyvä että saatiin selvyys tähänkin asiaan. Lähetäpä vielä terveiset kaikille lukijoille

Uuden oppiminen kannattaa aina! On sitten kyse uuden ammatin opiskelusta, uusiin työtehtäviin siirtymisestä tai uudesta harrastuksesta, se pitää mielen vireänä. Olkaa rohkeita ja tarttukaa mahdollisuuksiin.

Lahden Työn Paikka Oy:n Mölkkyjoukkue Tallinnnan EM-kisoissa 2017

Työkokeilu on mahdollisuus!

Tomi Helinillä on tänään työkokeilunsa viimeinen päivä Kierrätyskeskus Patinan atk-testauksessa. Tomi on ollut työkokeilussa täydet puoli vuotta ja kehittämispäällikkömme Katja Aalto kävi kyselemässä hänen kokemuksiaan.

”Työkkäristä tuli kirje, että pitäisi mennä varatulle ajalle miettimään harjoitteluvaihtoehtoja. Halusin varmistaa, että pääsen itselleni mieluisaan paikkaan ja siksi kävin valmiiksi Patinassa itse kysymässä. Olen ollut täällä aikaisemminkin” kertoo Tomi.

Tomin työkokeilu erosi aikaisemmista siten, että tällä kertaa jakson aikana hänelle muodostui selkeä tavoite; halu hankkia datanomin tutkinto. Työkokeilun aikana Tomin yksilövalmentaja oli yhteydessä Salpauksen opettajaan, joka kävikin Tomia tapaamassa Patinassa. Tapaamisessa käytiin läpi tutkinnon osia ja niiden ammattitaitovaatimuksia, jotta ne voitiin huomioida Tomin työkokeilun aikana.

Tomi teki työkokeilun ajan töitä atk-laitteiden testauksen erilaisissa työtehtävissä sekä dokumentoi oman tekemisensä. Lisäksi Tomi on mm. perehdyttänyt uuden valmentautujan tietokoneen kasaamiseen. Kun kaikki tekeminen on huolellisesti kirjattu, voidaan Tomin osaaminen tunnistaa ja tunnustaa tutkintotavoitteiden mukaisesti.

Työkokeilun päättyessä Tomilla on asiat hyvin. Tiedossa on koulutuspaikka, tosin polku sinne saattaa kulkea Takataskun atk-ohjaajan tehtävien kautta. Tomi itse kuvaa jaksoaan seuraavasti; ”Hyvin on mennyt, itselläni on nyt ollut motivaatio kohdallaan. Onhan niitä joskus huonojakin päiviä mutta harvemmin!”

Tomin neuvo muille onkin; ”Ole itse aktiivinen, mene suoraan työpaikalle ja kysy paikkaa. Työkokeilukin voi olla tosi hyvä juttu:”

Raksa 2017 – tavataan siellä

Olemme mukana Raksa 2017 tapahtumassa 17.-19.3. Lahden Työn Paikka Oy:n osaston löydät E-hallista. Tule tutustumaan tuote- ja palvelutarjontaamme.
Osastollamme voit askarrella pääsiäiskoristeen, ostaa kivoja kierrätystuotteita, osallistua rakennustarvikekierrätykseen liittyvä kyselyyn ja arvontaan.

Nähdään Raksassa!

 

Tuotekehitystä ja tuotteistamista

”Jos lähdetään tekemään tuotetta myyntiin, on lähdettävä liikkeelle kysyntä edellä.” Tällaisia asioita käsiteltiin Lahden Työn Paikka Oy:n ja Nauha ry:n yhteisessä tuotekehitys- ja tuotteistamistyöpajassa, joka pidettiin Kierrätyskeskus Patinassa maanantaina 30.1.2017.

Ideointityöpajamme vetäjänä toimi muotoilija Marianne Valola, joka oman esimerkkinsä kautta kannusti ihmisiä rohkeasti puhaltamaan ideoita lentoon ja viemään niitä yhdessä eteenpäin. Marianne luotsasi työpajaan osallistuneita rohkeasti kertomaan itsestään, omasta osaamisestaan ja kiinnostuksen kohteistaan. Yhteistä ideointirakennetta hyödyntäen päivän aikana saatiin mallinnettua loistavia ideoita älyjääkaapista yksinäisyydestä kärsivien lemmikkieläinten viihdytyskeskukseen.

Vaikka Marianne kertoikin uuden idean kehittelyn voivan alussa muistuttaa pimeässä haparointia, voidaan systemaattisella ja suunnitelmallisella työskentelyllä pienestä idean häivähdyksestä jalostaa myytävä tuote. Mariannen sanoin; ”Tunne tuottaa lisäarvoa”.

KierrätysPaikkoja on kohta kaksi

Lahden Työn Paikka Oy avaa kaksi kierrätysyksikköä helmikuussa: KierrätysPaikka Kujala ja KierrätysPaikka Hollola.

Keskiviikkona 8.2. avataan KierrätysPaikka Kujalaan pieni varastomyymälä. Kujalassa KierrätysPaikka on toiminut viime kesästä lähtien ehjän, puhtaan ja käyttökelpoisen tavaran vastaanottopisteenä Jäteasema Pillerin yhteydessä. Nyt avattavassa varastomyymälässä myydään kierrätystavaraa monipuolisesti; huonekaluja, polkupyöriä, rakennustarvikkeita, monenlaisia varaosia. Sisustusesineet, astiat ja tekstiilit siirretään myytäväksi Kierrätyskeskus Patinaan. KierrätysPaikka Kujalan toiminnan tavoitteena on olla täyden palvelun kierrätyspaikka yhteistyössä Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n kanssa. Samalla kun tuot jätteesi Jäteasema Pillerille, niin voit tuoda käyttökelpoisen tavaran kiertoon.

Keskiviikkona 15.2. avataan KierrätysPaikka Hollola, jossa on sekä tavaran vastaanotto että myymälä. KierrätysPaikka Hollolan myymälässä on tarjolla kaikkea kodin kalustamiseen ja sisustamiseen sekä vapaa-aikaan. Vaatteet, kodintekstiilit sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteet eivät kuulu valikoimiin, joten niitä ei myöskään vastaanoteta. Vaatteille on tarjolla oma keräysastia ja suuret sähkölaitteet, kuten pakastimet ja kuvaputkitelevisiot, voi viedä Kierrätyskeskus Patinaan.

Tervetuloa tutustumaan KierrätysPaikkoihin:

KierrätysPaikka Kujala (Sapelikatu 7, Lahti), ma-pe klo 9-17

KierrätysPaikka Hollola (Mursketie 1, Hollola), ma-pe klo 9-17

 

Lisätietoja KierrätysPaikkojen toiminnasta:

Reetta Jänis, reetta.janis@lahdenpaikka.fi, 044-708 1816

Petteri Tynninen, petteri.tynninen@lahdenpaikka.fi, 044-708 1716

Miia Salminen, miia.salminen@lahdenpaikka.fi, 044-708 0014

 

KierrätysPaikka Kujala on osa Kiertoliike-projektia. Kiertoliike – Päijät-Hämeen kiertotalousmalli ja uudet liiketoimintamahdollisuudet –projektin tavoitteena on tukea alueen liiketoiminnan kehittymistä kiertotalouden suuntaan. Kiertoliike-projektia rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Terveisiä messuilta!

Keskiviikkona 25.1.2017 Lahden Työn Paikka Oy oli mukana DuuniExpo -messuilla. DuuniExpo on Lahden ammattikorkeakoulun järjestämä vuosittainen verkostoitumis- ja rekrytointitapahtuma, jossa opiskelijat etsivät mm. kesätyöpaikkoja ja ideoita opinnäytetöiden tekemiseen potentiaalisten työnantajien kanssa.

Me Paikkalaiset olimme messuilla esittelemässä Nuorten työpajatoimintaa, jota toteutamme Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän valtionavustuksen turvin. Kerroimme messuvieraille mm. siitä, miten voimme auttaa tilanteessa, jos opiskelu- tai työpaikkaa ei löydykään tai nuori kokee tarvitsevansa apua oman työtulevaisuutensa suunnitteluun. Messuvieraiden palaute oli yksimielistä; ”Hienoa, että tällaista palvelua on tarjolla!”

Perinteiseen tapaan messuosastomme oli sisustettu Patinan uusiotuotepajan tuunaamilla huonekaluilla. Kierrätyskeskus Patinan toiminta olikin monelle messuvieraalle tuttua, vaikka joukossa olikin muutama, jotka eivät meistä ikinä olleet kuulleetkaan. Jättämällä yhteystietonsa osastollamme vierailleet henkilöt osallistuivat Patinan lahjakorttien arvontaan, onnettaren suosiossa olleille on asiasta henkilökohtaisesti ilmoitettu.

Mistä meille työvalmentaja?

Lahden Työn Paikka Oy on voittoa tavoittelematon yritys, joka liiketoiminnallaan vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan ehkäisemällä syrjäytymistä ja edistämällä osallisuutta. Omistajiamme ovat Lahden kaupunki ja Hollolan kunta. Perustehtävämme on edistää pitkäaikaistyöttömien työmarkkinoille kiinnittymistä ja siten vähentää työttömyydestä aiheutuvia inhimillisiä ja taloudelliseia haittoja. Paikan toimintaperiaatteena on ihmisten hyvinvoinnin edistäminen työn avulla. Valmennuspalveluidemme yleisinä tavoitteina on arjentaitojen kohentuminen, työelämävalmiuksien kehittyminen ja työllistyminen.

Kierrätyskeskus Patina on valmentautujamäärältään suurin työvalmennusyksikömme. Patina tarjoaa monipuolisia ja vaihtelevia tehtäviä kerrallaan noin 70 valmentautujalle ja nyt tarvitsemme pikaisesti valmennustiimimme täydennystä. Palkkaamme työvalmentajan kokopäiväiseen työhön vastaamaan ensisijaisesti kierrätykseen tulevan tavaran vastaanotosta, myytyjen tavaroiden noutopisteen toiminnasta sekä kuljetuspalveluidemme organisoinnista.

Meillä työvalmentaja toimii oman vastuualueensa työnjohdollisena esimiehenä ja huolehtii valmentautujien suunnitelmallisen ja tavoitteellisen valmennusjakson toteutuksesta yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. Työvalmentaja perehdyttää, ohjaa, opastaa, innostaa, kannustaa ja antaa palautetta valmentautujien työssäsuoritumisesta. Siinä sivussa hän tarvittaessa käärii omatkin hihansa ja omalla työpanoksellaan varmistaa, että hommat hoituvat!

Ensisijaisesti tietenkin haemme hyvää tyyppiä, muut tehtävässä  arvostettavat ominaisuudet löytyvät täältä (linkki TE-palveluiden avoimeen työpaikkailmoitukseen). Jos sinun tekisi mieli todeta; ” Mis sie tarviit oikee hyvää tyyppii, täs siul on sellanen!” niin laita ihmeessä hakemusta tulemaan.

Hakemukset
Lahden Työn Paikka Oy/työhakemus
Reetta Jänis
Jalkarannantie 20,  15110 Lahti tai
reetta.janis@lahdenpaikka.fi

 

Rauhallista joulua

Toivotamme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme rentouttavaa joulun aikaa.

Kierrätyskeskus Patina, Pienkonehuolto ja Kirjansitomo ovat avoinna vielä tänään ja ovien sulkeuduttua vetäydymme mekin joulun viettoon. Palvelemme teitä jälleen tiistaina 27.12. normaalien aukioloaikojemme mukaisesti.

terveisin Lahden Työn Paikka Oy:n henkilöstö