31.3.2017

Paikan päällä kuultua

Paikan päällä kuultua -juttusarjassa esittelemme Lahden Työn Paikka Oy:n tukipalvelu- ja valmennushenkilöstöä ja heidän työtehtäviään. Haastattelijamme jalkautuvat toimipisteisiimme ja ottavat paikan päällä selvää myös sellaisista asioista, jotka ei välttämättä yleisesti ole tiedossa. Juttusarjan ensimmäisessä osassa selvitämme, kuka työntekijöistämme on Lahden MM-kisojen aikaan ollut ratkaisevassa roolissa, kun norjalaiset kukistettiin.

Esa Koponen, mikäs mies se sinä olet?

Tällä hetkellä toimin Kiveriön työvalmennusyksikön kokoonpano-osaston työvalmentajana. Taloon tulin vuonna 2007 Kirjansitomoon liimasidoskoneenhoitajaksi. Aiemmassa elämässäni olen ollut kirjapainoalan ammattilainen ja viimeisimmät vuodet työskentelin Alma Medialla. Osallistuin silloisen Kiveriön esimiehen Manne Anttilan pitämälle kirjansidonnan kurssille ja sieltä päädyin taloon.

Kuinka ihan toisen alan ammattilainen päätyi valmennustehtäviin ja miten on homma maittanut?

Tässä hommassa ei ainakaan raha ratkaissut, palkka nimittäin tippui alan vaihdon myötä merkittävästi. Kymmenen vuoden jälkeen voi silti hyvillä mielin todeta, että kyllä kannatti! Itselleni yksi tärkeä vaihdoksen syy oli halu tehdä töitä ihmisten kanssa. Työvalmentajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Se on sellaista avarakatseisuutta, joustavuutta ja ymmärrystä erilaisuutta kohtaan. Samaan aikaan pitää olla johdonmukainen, jämäkkä ja tarvittaessa pitää asettaa niitä rajojakin. Ihan hyvin on ilmeisesti mennyt kun olen tullut valituksi vuoden työvalmentajaksikin.

Nyt en enää malta odottaa, kerro jo Esa mitä nämä jutut kansainvälisestä urheilumenestyksestä ovat?

Tässä on hiljattain tapahtunut muutamakin merkittävä juttu. Kaikki alkoi siitä, kun edeltäjäni jäädessä eläkkeelle perin häneltä työtehtävien lisäksi Mölkky-joukkueen kapteeniuden. Pieni mutta sitäkin aktiivisempi joukkueemme pelaa sekä kesä- että talvisarjaa, lisäksi Mölkyn ympärillä järjestetään lukuisa määrä erilaisia tapahtumia, osa järjestetään ihan hauskanpitomielessä ja osassa kilpaillaan ihan tosissaan. Kansainvälinen menestys siis liittyy tähän Mölkky-joukkueen toimintaan. Lahden MM-kisojen yhteydessä pelattiin ensimmäinen Mölkyn Suomi-Norja maaottelu. Minulla oli kunnia heittää ratkaisuheitto, jolla peli päättyi meidän voittoomme. Lisäksi olimme joukkueen kanssa Tallinnassa Mölkyn EM-kisoissa, joissa pääsimme pokkaamaan B-finaalissa hopeamitalit.

Onneksi olkoon Esa ja koko joukkue. Hyvä että saatiin selvyys tähänkin asiaan. Lähetäpä vielä terveiset kaikille lukijoille

Uuden oppiminen kannattaa aina! On sitten kyse uuden ammatin opiskelusta, uusiin työtehtäviin siirtymisestä tai uudesta harrastuksesta, se pitää mielen vireänä. Olkaa rohkeita ja tarttukaa mahdollisuuksiin.

Lahden Työn Paikka Oy:n Mölkkyjoukkue Tallinnnan EM-kisoissa 2017