17.5.2017

Kirjoja ja sidontaa

Kiveriön työvalmennusyksikössä sijaitseva Kirjansitomomme tarjoaa monipuolisia valmennuspaikkoja sekä palvelee yritys- ja kuluttaja-asiakkaita. Työvalmentaja Tuomo Veijanen lupautui kertomaan omasta työstään Kirjansitomossa. ”Tänään olen kansittanut erään yhdistyksen historiikkia. Sadan kappaleen kirjaerä on tilattu paikalliselta kirjapainolta, joka puolestaan on tilannut sidonnan alihankintana meiltä. Tämän kokoinen erä alkaa olla suhteellisen suuri käsin sidottavaksi mutta aika pieni suurilla koneilla tehtäväksi. Jos joku haluaa julkaista vaikka omakustanteisen runokirjan ja teetättää sitä vaikka vain viisi kappaletta, meillä sekin onnistuu.”

Tuomo kertoo pätevöityneensä kirjojen sidontaan aiempien työtehtäviensä kautta; hän on työskennellyt sekä graafisella alalla käytännön töissä että suunnittelutehtävissä ja lisäksi opettanut alan opiskelijoita. ”Homma edellyttää käden ja silmän yhteistyötä ja kirjan rakenteen ymmärtämistä. Hyvän ohjauksen avulla lähestulkoon kuka tahansa osaa tehdä kirjan” kertoo Tuomo.

Kuinka graafisen alan opettaja pärjää työvalmentajan tehtävissä? Tuomon mukaan hyvin, sillä työn ydin on hyvin pitkälle sama, sitä vain tehdään erilaisessa ympäristössä. ”Ensin käydään asia teoriassa läpi, sitten harjoitellaan käytännössä. Kun on hetki tehty työtä, käydään läpi, miten tekeminen sujui, missä onnistuttiin ja miksi joku asia kannattaisi ehkä tehdä toisin. Sekä opettajana että työvalmentajana tarvitaan taitoa toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Opettajana joutuu huomioimaan enemmän ryhmästä nousevia tarpeita, valmentajana työtäni ohjaavat enemmän ulkopuoliset asiakkaat ja heidän toimeksiantonsa, jotka sitten valmentautujien kanssa toteutamme heidän tarpeensa ja tavoitteensa huomioon ottaen. ”

Kirjansitomon ulkopuoliset asiakkaat voivat alihankintatöitä teettävien yritysten lisäksi olla myös yksityisiä ihmisiä, mitä Tuomo markkinoisit tälle kohderyhmälle juuri nyt? ”Ensinnäkin jos jollain on opinnäytetyö tai vastaava tutkintotyö vailla kansitusta niin meillä sellaiset hoituvat sujuvasti. Ja jos asialla on erityisen kiire, niin pientä lisämaksua vastaan voimme hoitaa sen pikatoimituksena. Meiltä saa myös esim. kesän juhliin persoonalliset ja räätälöidyt juhlakutsut, suurkuvatulostimilla tehdyt seinäjulisteet tai vaikka pöytiin asetettavat juhlamenut. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, me kyllä autamme.”

Lisätiedot ja yhteydenotot

Esa Heiskanen
044 708 0765
esa.heiskanen@lahdenpaikka.fi

Työvalmentaja Tuomo Veijanen ja Kirjansitomon tuotteita keväällä 2017