8.1.2018

Valmennuksella kohti ammatillista tutkintoa

Lahden Työn Paikassa on otettu käyttöön ammatillisten perustutkintojen suorittamisen malli, joka mahdollistaa ammatillisen tutkinnon osien tai jopa koko tutkinnon suorittamisen työhön valmennuksen ohella.

Viime syksynä käynnistyneen Huipputekijä –hankkeemme avulla tuomme tutkintojen suorittamisen näyttöjen avulla käyttöön kaikkiin Lahden Työn Paikan yksiköihin ja mahdollisesti myös yrityksiin, projektipäällikkö Heidi Peijari toteaa. Tutkinnon suorittaminen pala kerrallaan omassa tahdissa työssä toimien on erittäin helppo ja parhaimmillaan myös nopea tapa saada tutkinto ja päivittää osaaminen myös paperilla tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi – ja esimerkiksi työttömälle työnhakijalle joskus jopa ainoa mahdollisuus päivittää osaamistaan. Jos osaaminen on jo tutkinnon vaatimalla tasolla voi lyhimmillään tutkinnon saada suoritettua parin kolmen kuukauden aikana. Meillä työvalmentajan yhtenä tärkeänä tehtävänä on tunnistaa valmennettavan osaaminen ja olla mahdollistamassa osaamisen kehittymistä.

Työhön valmennettava Sara Koski suorittaa Lahden Työn Paikan Patinan yksikössä liiketalouden perustutkinnon osia. Osien suorittaminen on mahdollista suorittaa työn ohessa näyttötutkintoina. Tutkinnon suorittamiseen liittyvät näyttötilaisuudet suoritetaan ja arvioidaan tekemällä Patinassa erilaisia työtehtäviä merkonomin tutkintoon liittyvien ammattitaitovaatimusten mukaisesti. Näitä näyttötilanteita arvioimassa on ollut vastaava työvalmentaja Katja Ålander.

Tällä hetkellä meillä on kahdeksan henkilöä suorittamassa näyttöinä eri tutkintojen osia, Ålander laskeskelee.  Tutkintoina ovat liiketalouden perustutkinto (merkonomi), logistiikan perustutkinto (varastonhoitaja) ja kotityö- puhdistuspalvelualan (toimitilahuoltaja). Tavoitteena on laajentaa lähiaikoina tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon (datanomi) sekä kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon.

– Räätälöimme asiakkaidemme työtehtävät niin, että normaaleja työpajojemme työtehtäviä tekemällä saa osaamisen näihin asioihin. Yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa olemme ensin sopineet ja käyneet läpi meidän työtehtävät ja niiden vastaavuuden tutkinnossa oleviin ammattitaitovaatimuksiin. Näiden perusteella olemme sopineet suoritettavista tutkinnon osista. Ammatillinen oppilaitos kirjaa suoritetut osatutkinnot järjestelmäänsä ja antaa tutkintotodistuksen kun kaikki osat on suoritettu.

-Neljä osaa viidestä merkonomin osatutkinnosta on mulla tällä hetkellä suoritettuna, Sara Koski toteaa. Yksi osa vielä, niin on tutkinto kasassa. Yleisesti ottaen näyttöjen suorittaminen on ollut helppoa. Vaikeimpina raporttien myynnin ja kannattavuuden raportointi, koska numeroiden pyörittely on minulle vaikeaa. Tosin kun on vähän päässyt jyvälle, on itse kirjoittaminen ollut helppoa. Se, että on ollut entuudestaan tietoteknisiä valmiuksia, on ollut hyödyksi. Tosi suuri yllätys on ollut, ettei näyttöjen suorittaminen ole ollut niin vaikeaa kuin miltä se aluksi kuulosti. Aikaisemmin oli hämärän peitossa se mitä tutkinto sisältää, nyt sekin on selkiytynyt, Sara pohtii.

-Suosittelen tätä ehdottomasti myös muille. Käytetystä ajasta saa paremman hyödyn kun suorittaa osatutkinnon ja roiman määrän työkokemusta samaan aikaan.

 

(Kuvassa Christin Bergström suorittaa visuaalisen myyntityön näytön osaa merkonomin tutkinnosta Lahden Työn Paikan yksikössä Patinassa.)