22.8.2018

Tervetuloa, herra ministeri!

Työministeri Jari Lindström avustajineen vieraili tiistaina 21.8.2018 Lahdessa ja yksi hänen tutustumiskohteistaan oli Lahden Työn Paikka Oy:n Kiveriön toimipiste. Vierailu oli jatkumoa kesäkuussa Helsingissä järjestetylle tapaamiselle, jossa edustajamme kävivät keskustelemassa ministerin kanssa pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen liittyvistä kehittämisideoista. Tuon käynnin yhteydessä esitimme ministerille vastavierailukutsun, jonka hän mielellään otti vastaan.

Tapaamisen tarkoituksena oli esitellä ministerille toimintaamme ja osoittaa dokumentoitujen valmennustulostemme kautta, millaisia ratkaisuita me voimme tarjota sekä työllisyyden edistämisen että työvoimapulan haasteisiin. Kestävän kasvun varmistamiseksi on tehtävä määrätietoisesti töitä työllisyysasteen nostamiseksi, osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi ja osatyökykyisten työelämäosallisuuden lisäämiseksi.

Tapaamisen päätteeksi ministeri kiersi tutustumassa työtehtäviin, joita valmentautujamme tekevät. Konkreettisen työn tekemisen kautta heille mahdollistuu kokemus sekä oman tekemisen merkityksellisyydestä että yhteisöön kuulumisesta. Ne ovat monelle pitkään työelämän ulkopuolella olleelle itsetuntoa vahvistavia tekijöitä. Työ mahdollistaa yleisten työelämävalmiuksien kehittymisen lisäksi ammatillisen osaamisen kasvun. Kiveriön toimipisteen tarjoamien töiden vaihtelevuudesta kertonee jotakin se, että vuositasolla teemme erilaisia alihankintatöitä useammalle sadalle asiakkaalle. Mukana tässä joukossa on sekä kertaluonteisia tilauksia että säännöllisiä, vuosia kestäneitä asiakassuhteita. Yrityksille yhteistyö kanssamme merkitsee myös yhteiskuntavastuun kantoa.

Ministerin ajatukset mm. pitkäaikaistyöttömien palvelutarpeen arvioinnista ja palveluiden resurssitehokkaasta kohdentamisesta vahvistivat uskoamme siihen, että kehitystyömme on kohdentunut oikeisiin asioihin. Arvostamme ministerin rohkeutta sanoa ääneen, että on joukko ihmisiä, jotka eivät koskaan tule avoimille työmarkkinoille työllistymään. Kun tämä asia on tunnistettu ja tunnustettu, voidaan myös heille alkaa rakentaa uudenlaisia osallisuutta tukevia palveluita.