6.9.2018

Patina kierrättää kestävästi

Kierrätyskeskus Patina on toiminut Lahdessa lähes 20 vuotta. Kierrätystoiminnan perusta on tavaroiden vastaanotto ja myynti. Tavaroiden kierrätys sellaisenaan säästää materiaalia ja energiaa sekä vähentää jätteen määrää. Kierrättämällä tavaralle annetaan uusi arvo ja lisää käyttöaikaa. ”Vuodessa myymme kymmeniä tuhansia tavaroita, esimerkiksi 7000 huonekalua ja 24 000 vaatetta.”, kertoo Patinan työpajapäällikkö Reetta Jänis.

Patina on sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER) virallinen vastaanottopiste. SER:in käsittely on ympäristöluvanvaraista toimintaa. Vuodessa käsitellään erilaisia laitteita noin 130 000 kg. Testatut ja toimivat laitteet myydään ja kaikki purkujakeet toimitetaan eteenpäin materiaalihyötykäyttöön. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät arvokkaita metalleja ja ongelmajätteitä, joiden asianmukainen kierrätys on tärkeää niin ympäristön kuin talouden kannalta.

Patinan myymälässä käy päivittäin noin 400 asiakasta. Myymälätoiminnan lisäksi kuluttaja-asiakkaille tarjottavia palveluita ovat tavaran vastaanotto, kuljetuspalvelut, vuokrauspalvelu ja sähköinen tuotekuvasto www.reussi.fi/patina. Tuotekuvastosta voi katsoa ajantasaisesti tuotevalikoimaa kotona tai myymälän asiakaspäätteeltä.

Kuluttaja-asiakkaiden lisäksi Patinassa käy lähes viikoittain vierailijaryhmiä, joille kerrotaan toiminnasta ja ympäristöarvoista. Patina toimii myös Lahden koulujen askartelutukkuna (ASTU) yhteistyössä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa. ASTUn kautta koulut voivat tilata kierrätysaskartelumateriaalia tekstiilitaidon, kuvaamataidon ja teknisen työn tunneille. http://www.lahdenyliopistokampus.fi/fi/paijat-hameen_luma-keskus/materiaalit/astu_-_askartelutukku

Kierrätystoiminta on osa kiertotaloutta. Kiertotalous on talouden malli, jossa materiaalit ja niiden arvo kiertävät, ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä. Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston arvion mukaan kiertotalouden vuosittaiset taloudelliset hyödyt Suomessa voisivat olla vähintään 2-3 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä.

Kierrätyskeskus Patinassa seurataan aktiivisesti mitä kiertotalouden ja kierrätyksen parissa Suomessa tapahtuu. Tällä hetkellä erityisen kiinnostuksen kohteena on tekstiilin hyötykäyttö. ”Olisi hienoa saada edes osa poltettavaksi menevästä tekstiilistä materiaalihyötykäyttöön”, sanoo vastaava työvalmentaja Katja Ålander.

Lahden seudulla vietetään 22. Ympäristöviikkoa 17.-23.9.2018. https://www.lahti.fi/palvelut/luonto-ja-ymparisto/ymparistoviikko. Kierrätyskeskus Patinassa on ympäristöviikolla eri tuoteryhmien alennuskampanjoita, joiden yhteydessä kerrotaan kierrätystoiminnan ympäristönäkökulmista. Tervetuloa seuraamaan Patinan toimintaa ”facessa” www.facebook.com/kierratyskeskuspatina/.