29.5.2019

Autonkuljettajan työ on palveluammatti

Kierrätyskeskus Patinalla on useita kuljetuspalveluita; tavaroiden nouto- ja vientikuljetus, peräkärryn lainaus ja vuokraus sekä uutena kesäkuussa aloitettava jätteiden noutopalvelu. Kuljetuspalvelut ovat nimensä mukaisesti palvelua. Autonkuljettaja on yrityksen käyntikortti asiakkaan suuntaan. Kuljetuspalveluun kuuluu autolla ajamisen lisäksi tavaroiden siirto joko asiakkaalta Patinaan tai Patinasta uuteen kotiin, sekä palvelun rahaliikenteen hoitaminen. Työssä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, kohteliaita käytöstapoja sekä sovittujen pelisääntöjen noudattamista. Autonkuljettaja on vastuussa ajoneuvosta, kyydissä olevista tavaroista sekä kuljetuksen rahaliikenteestä.

Patinan kuljetukset tehdään kuorma- ja pakettiautolla. Kuorma-autokuljetuksia hoitaa 20-vuoden kokemuksella Jari. ”Kuljettajan työssä on kunnioitettava asiakkaan kotia ja tavaroita. Heille on myös pystyttävä myös kertomaan, mikä tavara on uudelleenkäytettävään ja mikä jätettä.”, Jari kertoo. Uudelleenkäyttöön kelpaa vain ehjä, puhdas ja käyttökelpoinen tavara. Jos tavaroiden seassa on jätettä tai isoja sähkölaitteita, niin niistä otetaan erillinen käsittelymaksu.

Patinassa on valmentautujille useita työtehtäviä kuljetuspalveluihin liittyen. Kuljetustilaukset otetaan vastaan myymälän kassalla, autonkuljettaja vastaa kuljetuksesta ja apumiehet ovat apuna lastaus- ja purkuvaiheessa. Lisäksi varastossa työskentelevät henkilöt hoitavat peräkärryn lainauksen ja vuokrauksen.

Kuljetuspalvelut ovat maksullisia lukuun ottamatta peräkärryn lainausta. Lainaus on tarkoitettu Patinasta ostettujen tai sinne tuotavien tavaroiden kuljetukseen. Kuljettaminen on kallein osa kierrätystavaran käsittelyä, eivätkä nykyiset kuljetusmaksut kata kuin osan kuljetuksen ylläpitokuluista.

Jätteiden maksullinen noutopalvelu käynnistyy kesäkuussa yhteistyössä Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n kanssa. Noutopalvelu on rekisteröity Hämeen ELY-keskuksen jätehuoltorekisteriin ja se on tarkoitettu huonekalujen ja sähkölaitteiden kuljetukseen jäteasemalle. Jätekuljetuksista tiedotetaan lisää PHJ Oy:n ja Lahden Paikan verkkosivuilla kesäkuun alussa.

Patinan kuljetuspalvelut eivät tee muuttoja tai kuljeta erityisen painavia tavaroita kuten pianoja. Lisätietoja kuljetuspalveluista löytyy täältä.