Kierrätyskeskus Patina muuttaa

Kierrätyskeskus Patina muuttaa loppuvuoden 2018 aikana osoitteeseen Katsastajankatu 14. Uusi paikka antaa Patinalle kasvunmahdollisuuden sekä neliömäärän että tuote- ja palveluvalikoiman suhteen. Sijainti kehittyvässä eteläisessä Lahdessa tuo uusia asiakkaita ja mahdollisuuksia yhteistyöhön alueen toimijoiden kanssa. ”Neliöitä riittää myös yhteistyökumppaneille, esimerkiksi korjausompelija tai sähkölaitteiden korjaaja, olisivat tervetulleita toimimaan meidän kanssamme”, kertoo työpajapäällikkö Reetta Jänis. ”Uudet tuoteryhmät ja palvelut tarjoavat lisää työtehtäviä valmennusasiakkaillemme, joten voimme lisätä työvalmennuksen määrää entisestään”, lisää Jänis.

Myymälän koko kasvaa ja uutena tuoteryhmänä valikoimiin tulevat rakennustarvikkeet. Myös muille tuoteryhmille saadaan lisää tilaa, ja varastoinnin tarve vähenee. Tavoitteena on nopeuttaa tavaroiden kiertoa. Työntekijöille työskentelytilat yhdessä tasossa sekä hyvät sosiaalitilat suihkuineen ovat tervetulleita.

Lahden kauppatorilta on matkaa Katsastajankadulle noin 3,5 km. Katsastajankadulle on toimivat kevyenliikenteenväylät useasta suunnasta ja perille pääsee Lahdesta busseilla numero 2, 21 ja 5. Autoille on tilavat ilmaiset parkkipaikat. Kiinteistössä on myös ravintola Maestro, joten kahvi- tai ruokahetki shoppailun lomassa on mahdollista. Lahden Paikan metalliliiketoiminta ja pienkonehuolto muuttivat samaan kiinteistöön jo keväällä.

Muuton aikataulu on nopea. Tiloissa tehdään pintaremonttia ja myymälän sisäänkäyntiä varten uusi ovi.  Ensimmäiseksi muuttaa tavaroiden vastaanotto marraskuussa, jotta saapuvan tavaran virta saadaan käännettyä. Myymälän avajaiset pidetään tammikuun alussa. Patinan muuttoon liittyvää toimintaa pääsee seuraamaan ajantasaisesti facebook-sivuilta: www.facebook.com/kierratyskeskuspatina/. Muuton eri vaiheista tiedotetaan myös lehti-ilmoituksilla ja Lahden Paikan www-sivuilla: www.lahdenpaikka.fi.

Lisätietoja:

Työpajapäällikkö Reetta Jänis,

044 708 1816, reetta.janis@lahdenpaikka.fi

Toimitusjohtaja Pekka Kotiaho,
044 708 1450, pekka.kotiaho@lahdenpaikka.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

Vietämme ympäristöviikkoa!

Seudullisen ympäristöviikon kunniaksi olemme haastaneet viitisenkymmentä yritystä ja organisaatiota mukaan Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen tekoon. Haasteemme tarkoitus on kutsua mukaan yhteistyöhön kanssamme työttömien työllistymisen edistämiseksi.

Sitoumus kiteyttää työllisyyttä edistävän työmme tavoitteen. Meidän sopimuksemme on yksi yli 800 Suomessa tehdystä sopimuksesta ja haluammekin haasteellamme saada mukaan lisää kumppaneita Päijät-Hämeen alueen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on maksuton suomalainen innovaatio, jonka taustalla on mm. YK:n Agenda2030 tavoitteet, Suomen valtioneuvoston kanslia työryhmineen sekä Sitra.

 

Lisätietoa Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksesta ja linkki sitoumuksen tekemiseen: http://kestavakehitys.fi/sitoumus2050

Tarvittaessa kerromme mielellämme lisää. Ota yhteyttä Heidi Peijari heidi.peijari[at] lahdenpaikka.fi

 

#ympäristöviikko #sitoumus2050 #huipputekijaESR

 

 

 

 

Töihin ja opiskelemaan!

Viime viikon torstaina olin Vauhdittamossa päivystämässä ja valmiina kertomaan viimeisimmät kuulumiset tulevasta metallialalle suuntaavasta ryhmävalmennuksestamme. Paikalla oli myös Päijät-Hämeen Teollisuusliiton Ammattiosasto ry 23:n toimistonhoitaja Satu Oinas. Satu on toiminut apunani valmennuksen suunnittelussa, kertonut viimeisempiä tuulahduksia työtilanteesta metallialan työpaikoilta ja levittänyt tietoa alkavasta valmennuksesta liiton jäsenille.

Vauhdittamon infoon löysi tiensä muutama valmennuksesta kiinnostunut henkilö. Paikalle saapui myös ilmaisen metalliämpärin metsästäjiä, mutta valitettavasti tästä tilaisuudesta niitä ei vielä mukaansa saanut. Kaikkille valmennukseen osallistuneille tarjoamme kuitenkin sekä ämpärin että paremmat mahdollisuudet työllistymiseen.  Kiitokset Vauhdittamon ihanille työntekijöille, jotka mahdollistivat tilan käytön infotilaisuuden järjestämiseen.

Valmennus alkaa ensi viikolla. Paikkoja on vielä vapaana, mutta rajoitetusti.  Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut osaamisesi kehittämisestä ja työllistymisestä metallin parissa.

T: Huipputekijä Noora,
050 403 6869
noora.nummela@lahdenpaikka.fi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patina kierrättää kestävästi

Kierrätyskeskus Patina on toiminut Lahdessa lähes 20 vuotta. Kierrätystoiminnan perusta on tavaroiden vastaanotto ja myynti. Tavaroiden kierrätys sellaisenaan säästää materiaalia ja energiaa sekä vähentää jätteen määrää. Kierrättämällä tavaralle annetaan uusi arvo ja lisää käyttöaikaa. ”Vuodessa myymme kymmeniä tuhansia tavaroita, esimerkiksi 7000 huonekalua ja 24 000 vaatetta.”, kertoo Patinan työpajapäällikkö Reetta Jänis.

Patina on sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER) virallinen vastaanottopiste. SER:in käsittely on ympäristöluvanvaraista toimintaa. Vuodessa käsitellään erilaisia laitteita noin 130 000 kg. Testatut ja toimivat laitteet myydään ja kaikki purkujakeet toimitetaan eteenpäin materiaalihyötykäyttöön. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät arvokkaita metalleja ja ongelmajätteitä, joiden asianmukainen kierrätys on tärkeää niin ympäristön kuin talouden kannalta.

Patinan myymälässä käy päivittäin noin 400 asiakasta. Myymälätoiminnan lisäksi kuluttaja-asiakkaille tarjottavia palveluita ovat tavaran vastaanotto, kuljetuspalvelut, vuokrauspalvelu ja sähköinen tuotekuvasto www.reussi.fi/patina. Tuotekuvastosta voi katsoa ajantasaisesti tuotevalikoimaa kotona tai myymälän asiakaspäätteeltä.

Kuluttaja-asiakkaiden lisäksi Patinassa käy lähes viikoittain vierailijaryhmiä, joille kerrotaan toiminnasta ja ympäristöarvoista. Patina toimii myös Lahden koulujen askartelutukkuna (ASTU) yhteistyössä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa. ASTUn kautta koulut voivat tilata kierrätysaskartelumateriaalia tekstiilitaidon, kuvaamataidon ja teknisen työn tunneille. http://www.lahdenyliopistokampus.fi/fi/paijat-hameen_luma-keskus/materiaalit/astu_-_askartelutukku

Kierrätystoiminta on osa kiertotaloutta. Kiertotalous on talouden malli, jossa materiaalit ja niiden arvo kiertävät, ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä. Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston arvion mukaan kiertotalouden vuosittaiset taloudelliset hyödyt Suomessa voisivat olla vähintään 2-3 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä.

Kierrätyskeskus Patinassa seurataan aktiivisesti mitä kiertotalouden ja kierrätyksen parissa Suomessa tapahtuu. Tällä hetkellä erityisen kiinnostuksen kohteena on tekstiilin hyötykäyttö. ”Olisi hienoa saada edes osa poltettavaksi menevästä tekstiilistä materiaalihyötykäyttöön”, sanoo vastaava työvalmentaja Katja Ålander.

Lahden seudulla vietetään 22. Ympäristöviikkoa 17.-23.9.2018. https://www.lahti.fi/palvelut/luonto-ja-ymparisto/ymparistoviikko. Kierrätyskeskus Patinassa on ympäristöviikolla eri tuoteryhmien alennuskampanjoita, joiden yhteydessä kerrotaan kierrätystoiminnan ympäristönäkökulmista. Tervetuloa seuraamaan Patinan toimintaa ”facessa” www.facebook.com/kierratyskeskuspatina/.

Kumppanuuspäivä Toivon kasvihuoneella

Keskiviikkona 29.8. Toivon kasvihuoneella vietettiin iloista kumppanuuspäivää. Yhteistyökumppanit ja toiminnassa mukana olleet tahot tutustuivat Toivon kasvihuoneeseen katsellen, kuunnellen, haistellen ja maistellen. Kasvihuoneen kesän aikaisen toiminnan ovat tehneet mahdolliseksi Lahden seurakuntayhtymän, Lahden kaupungin, Lahti Energian ja Lahti Aquan jouheva yhteistyö Lahden Työn Paikka Oy:n kanssa. Yhdessä tehtiin uutta ja hyvää, yli rajojen.

 

Lahti Energia tukee Toivon kasvihuoneen toimintaa. Janina Jokimies, Eero Seesvaara ja Anne Tuovinen yhteiskuvassa Lahti Energian nimikkotomaattien kanssa

Kumppanuuspäivässä saimme maistella Toivon kasvihuoneessa kasvaneita herkkuja, kun valmentaja Atte Vartiainen grillasi makkaran kaveriksi paprikaa, kesäkurpitsaa ja kipakkaa chiliä. Rohkeimmat herkkusuut haukkasivat chiliä reilun puraisun ja pyyhkivät sitten silmiään sen tulisessa syleilyssä. Puutarhuri Linda Halmemies esitteli yrttejä ja kertoi niiden käyttökohteista. Lämmin ja aurinkoinen kesä on kasvattanut muun muassa basilikat todella suuriksi ja herkullisiksi. Kasvihuoneemme on todistettavasti antanut voimaa niin kasveille kuin ihmisillekin.

Grillimestari Atte Vartiainen ja Toivon kasvihuoneen antimia.

Syksyä kohden kuljettaessa kukkien loisto muuttuu hiljalleen kypsyyden sävyiksi ja lopulta himmenee. Toivon kasvihuoneella on aina edulliset hinnat ja nyt kasvukauden loppua kohti hinnat ovat vielä edullisemmat. Herkullisen basilikan voit poimia mukaasi yhdellä eurolla. Tule ja ylläty valikoiman runsaudesta ja lähellä kasvatettujen kasvien  edullisuudesta!

Toivotamme kaikki tervetulleiksi Toivon kasvihuoneelle nauttimaan satokaudesta ja mukavasta tunnelmasta. Toivon kasvihuone on avoinna 12.09.2018 asti.

 

Toivon kasvihuoneen yhteystiedot:
Levonkatu 4,  15160 Lahti
työvalmentaja Atte Vartiainen, 044 708 1240, atte.vartiainen@lahdenpaikka.fi
työpajapäällikkö Reetta Jänis, 044 708 1816, reetta.janis@lahdenpaikka.fi
Toivon kasvihuoneen ajankohtaiset uutiset löytyy fb-sivuilta: www.facebook.com/toivonkasvihuone

 

Tervetuloa, herra ministeri!

Työministeri Jari Lindström avustajineen vieraili tiistaina 21.8.2018 Lahdessa ja yksi hänen tutustumiskohteistaan oli Lahden Työn Paikka Oy:n Kiveriön toimipiste. Vierailu oli jatkumoa kesäkuussa Helsingissä järjestetylle tapaamiselle, jossa edustajamme kävivät keskustelemassa ministerin kanssa pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen liittyvistä kehittämisideoista. Tuon käynnin yhteydessä esitimme ministerille vastavierailukutsun, jonka hän mielellään otti vastaan.

Tapaamisen tarkoituksena oli esitellä ministerille toimintaamme ja osoittaa dokumentoitujen valmennustulostemme kautta, millaisia ratkaisuita me voimme tarjota sekä työllisyyden edistämisen että työvoimapulan haasteisiin. Kestävän kasvun varmistamiseksi on tehtävä määrätietoisesti töitä työllisyysasteen nostamiseksi, osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi ja osatyökykyisten työelämäosallisuuden lisäämiseksi.

Tapaamisen päätteeksi ministeri kiersi tutustumassa työtehtäviin, joita valmentautujamme tekevät. Konkreettisen työn tekemisen kautta heille mahdollistuu kokemus sekä oman tekemisen merkityksellisyydestä että yhteisöön kuulumisesta. Ne ovat monelle pitkään työelämän ulkopuolella olleelle itsetuntoa vahvistavia tekijöitä. Työ mahdollistaa yleisten työelämävalmiuksien kehittymisen lisäksi ammatillisen osaamisen kasvun. Kiveriön toimipisteen tarjoamien töiden vaihtelevuudesta kertonee jotakin se, että vuositasolla teemme erilaisia alihankintatöitä useammalle sadalle asiakkaalle. Mukana tässä joukossa on sekä kertaluonteisia tilauksia että säännöllisiä, vuosia kestäneitä asiakassuhteita. Yrityksille yhteistyö kanssamme merkitsee myös yhteiskuntavastuun kantoa.

Ministerin ajatukset mm. pitkäaikaistyöttömien palvelutarpeen arvioinnista ja palveluiden resurssitehokkaasta kohdentamisesta vahvistivat uskoamme siihen, että kehitystyömme on kohdentunut oikeisiin asioihin. Arvostamme ministerin rohkeutta sanoa ääneen, että on joukko ihmisiä, jotka eivät koskaan tule avoimille työmarkkinoille työllistymään. Kun tämä asia on tunnistettu ja tunnustettu, voidaan myös heille alkaa rakentaa uudenlaisia osallisuutta tukevia palveluita.

Metallialasta kiinnostunut!

Syksyn valmennuksemme nostaa osallistujien valmiuksia työllistyä metallialan monipuolisiin tehtäviin.

Maksuton valmennus sisältää 8 valmennuskerran lisäksi myös aamukahvit ja sämpylän.

Ajankohta: 26.9. – 16.11.2018

 

Ilmoittaudu pikaisesti mukaan, paikkoja rajoitetusti! Lisätiedot ja ilmoittautuminen täältä.

Kaupunkikulttuurijuhla Block Party on taas täällä!

Lämpimästi tervetuloa kanssamme viettämään Lahden omaa korttelijuhlaa lauantaina 11.8. klo 15-22. Tapahtuma järjestetään Rautatienkadun kävelyalueella, Lanunaukiolla ja Torikadulla.

Tapahtumassa on luvassa esityksiä, musiikkia, työpajoja ja näytöksiä. Meidän pisteellämme Lanun aukiolla voit kokeilla kiipeilijän taitojasi kiipeilyseinällämme ja saada samalla vinkkiä kuinka edetä oman osaamisesi huipulle.

Lahti Block Party on kaikille avoin, urbaani kaupunkikulttuurijuhla, joka järjestetään Lahden keskustassa nyt viidettä kertaa.

Mukana Huipputekijä -hankkeemme väkeä, tule kanssamme viihtymään!

Kesän mehevimmät yrtit Toivon kasvihuoneelta

Älä hurauta Levon hautausmaan ohi piipahtamatta Toivon kasvihuoneella!

Kesän tuoksuvimmat ja mehevimmät basilikat ovat nyt parhaimmillaan. Salaattia, tilliä, oreganoa, ruohosipulia, pinaattia ja vaikka mitä herkkuja löytyy kasvihuoneen pitkiltä pöydiltä. Ja jos jano vaivaa helteellä, niin Toivon kasvihuoneen kioskilta löytyy kylmää juotavaa. Toivon kasvihuoneella on tarjolla leikkokukkia ja istutettavia kukkia vaikka haudoille vietäväksi. Kierrätysmyymälästä ajankohtaisia puutarhanhoitoon liittyviä tavaroita.

Nappaa Toivon kasvihuoneen yrtit ja vihannekset osaksi parhaita piirakoita ja salaatteja.

Jos vielä etsit parasta ohjetta, niin tässä se on: Vatsaystävällinen mehevä broileripiirakka (laktoositon ja gluteeniton)

Pohja:
50g laktoositonta voita
50g laktoositonta kermaviiliä
1 kananmuna
ripaus suolaa
1 dl kaurajauhoja
0,75 dl perunajauhoja
0,75 dl riisijauhoa

Päällinen:
250g broilerinsuikaleita
nippu Toivon kasvihuoeen ruohosipulia
3 kananmunaa
150g laktoositonta kermaviiliä
1 dl laktoositonta raejuustoa
2 tomaattia viipaleina
laktoosittomia juustoviipaleita

Paistetaan 200 asteessa kunnes kypsä, noin 25-35 minuuttia

Päälle koristeeksi:
100g laktoositonta mozzarellajuustoa ohuina viipaleina
1 nippu Toivon kasvihuoneen basilikan lehtiä kirsikkatomaatteja

Toivon kasvihuone on Lahden Työn Paikka Oy:n uusin työmuoto. Lahti Aqua Oy, Lahti Energia Oy ja Lahden seurakuntayhtymä ovat mukana Toivon kasvihuoneen toiminnassa.

Toivon kasvihuone
Levonkatu 4, Lahti
www.facebook.com/toivonkasvihuone
Avoinna ma-pe 10-17

Lisätietoja:
Reetta Jänis, työpajapäällikkö, 044-708 1816, reetta.janis@lahdenpaikka.fi
Atte Vartiainen, työvalmentaja, 044-708 1240, atte.vartiainen@lahdenpaikka.fi
Linda Halmemies, puutarhuri, 044-708 1240, linda.halmemies@lahdenpaikka.fi

Yhessä Lahessa

Toivon kasvihuone sai alkunsa lahtelaisen muotoilijan, Marianne Valolan ideasta.  Marianne vei ajatustaan määrätietoisesti eteenpäin kahden kantavan teeman varassa; ”Uusia alkuja meille kaikille” ja ”Yhessä Lahessa”.  Lahden Työn Paikka Oy:n oli helppo sitoutua näihin teemoihin ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että 4.7. vietetään Toivon kasvihuoneen avajaisia.

Toivon kasvihuoneelta voi ostaa yrttejä ja kasviksia. Saman katon alta kierrätysmyymälästä löytyy käyttö- ja koriste-esineitä puutarhaan ja kotiin. Pikkukioskilta voi ostaa kahvia ja pikkumakeaa.

 

Toivon kasvihuoneen toiminnasta saat lisätietoja

 

Toivon Kasvihuoneen avajaiset

keskiviikko 4.7.2018 klo 10.00 alken
Levonkatu 4,  15160 Lahti
avoinna ma-pe 10-17
Tervetuloa!

 

Toivon kasvihuone on lahtelaista yhteistyötä, #yhessälahessa