Yhessä Lahessa

Toivon kasvihuone sai alkunsa lahtelaisen muotoilijan, Marianne Valolan ideasta.  Marianne vei ajatustaan määrätietoisesti eteenpäin kahden kantavan teeman varassa; ”Uusia alkuja meille kaikille” ja ”Yhessä Lahessa”.  Lahden Työn Paikka Oy:n oli helppo sitoutua näihin teemoihin ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että 4.7. vietetään Toivon kasvihuoneen avajaisia.

Toivon kasvihuoneelta voi ostaa yrttejä ja kasviksia. Saman katon alta kierrätysmyymälästä löytyy käyttö- ja koriste-esineitä puutarhaan ja kotiin. Pikkukioskilta voi ostaa kahvia ja pikkumakeaa.

 

Toivon kasvihuoneen toiminnasta saat lisätietoja

 

Toivon Kasvihuoneen avajaiset

keskiviikko 4.7.2018 klo 10.00 alken
Levonkatu 4,  15160 Lahti
avoinna ma-pe 10-17
Tervetuloa!

 

Toivon kasvihuone on lahtelaista yhteistyötä, #yhessälahessa

 

 

Paljon onnea Ari!

Tiistaina 12.6.2018 juhlimme Patinassa Arin valmistumista kakkukahvien merkeissä. Annetaan Arin itsensä kertoa, mistä on kyse.

”Olen ollut täällä Patinassa vuoden 2016 syksystä lähtien. Tulin tänne TE-toimistossa tehdyn suunnitelman perusteella. Vuoden alussa aloitin merkonomiopinnot palkkatukityön ohessa. Nyt on tämän kevään aikana näytöt suoritettu ja voin juhlia valmistumista.”

Ari jatkaa kertomalla valmennusjaksonsa aikaisista kokemuksista; ”Patinassa vastuualueenani on ollut lähinnä kirjaosasto, johon kuuluu myös äänitteet. Tehtäviini on kuulunut tuotteiden hinnoittelu, myymäläosastosta huolehtiminen ja pientavaroiden kuvaus. Olen hoitanut myös polkupyörien kunnostusta.”

Valmistumisen lisäksi vietämme samalla Arin läksiäisiä. Ari haluaa kiittää työmahdollisuudestaan Patinassa; ”Täällä töissä on hyvin huomioitu selkäongelmani ja olen saanut työn ohessa kuntouduttua. Työ on katkaissut pitkän työttömyyden ja tuntuu että olen saanut kiinni normaalielämästä. Tämän työn kautta on tullut mahdollisuus hakeutua töihin muuallekin.”

Me haluamme omasta puolestamme kiittää Aria yhteisestä taipaleesta ja toivotamme hänelle rutkasti onnea tulevaan!

KierrätysPaikka Hollolan toiminta lopetetaan

KierrätysPaikka Hollolan toiminta aloitettiin 15.2.2017. Matka on ollut lyhyt ja kuoppainen, joten yhteisellä päätöksellä Hollolan kunnan kanssa toiminta päätettiin lopettaa 29.6.2018. ”Pienen kierrätysyksikön ylläpito ei tarjonnut tarpeeksi valmennuspaikkoja, eikä myymälän asiakasmäärä ollut riittävä toiminnan ylläpitoon”: kertoo kierrätyksen työpajapäällikkö Reetta Jänis.

Kesäkuun aikana KierrätysPaikka Hollolassa on loppuunmyynti, joten kaikenlaista käyttötavaraa saa todella halvalla. Tuotekuvastosta, https://www.reussi.fi/kierratyspaikka/hollola/fi/, löytyy huonekalut ja arvokkaammat pientavarat. Huomatkaa, että aukioloajat ovat muuttuneet: ma-ti 9-15.30 ja ke-pe 9-17.

KierrätysPaikka Hollolaan otetaan ehjää, puhdasta ja käyttökelpoista tavaraa vastaan 15.6.2018 saakka. Sen jälkeen tavaroita voi tuoda Kierrätyskeskus Patinaan tai KierrätysPaikka Kujalaan. Loppuunmyyntitarjouksia, aukioloaikojen muutoksia ja muita ilmoituksia on helpointa seurata facebook-sivuilla, https://www.facebook.com/kierratyspaikkahollola/.

 

Patinassa varaston tyhjennysmyynti lauantaina 26.5.18

Patina pursuaa tavaraa, joten päätimme siivouspäivänä 26.5 levittäytyä myös piha-alueellemme. Myymme  rullakoittain tavaraa vain 0,50,-/kpl. Ulkomyynnissä on tarjolla mm. astioita, koriste-esineitä, tauluja, laukkuja ja mattoja. Myös mehua on tarjolla janoisimmille asiakkaillemme.

Lauantaina on myös mahdollisuus tutustua tuotantotiloihimme ja toimintaamme. Esittelykierrokset järjestetään klo 11 ja klo 13.

Tervetuloa tekemään löytöjä ja nauttimaan kesäpäivästä kanssamme!

Kierrätyskeskus Patina, Jalkarannantie 20
ma-pe 9-17, la 10-15                                                                                                                                                                                        www.reussi.fi/patina

 

 

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksemme haastaa vastuunkantoon

Lahden Paikan Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on valmis ja julkaistu Sitoumus2050 –sivustolla. Sitoumus on ilmainen suomalainen innovaatio ja sitä valvoo Sitran asiantuntijaneuvosto. Tällä hetkellä sitoumuksia on tehty Suomessa yli 800.

Sitoumuksemme noudattelee perustehtäväämme:

LUPAAMME TYÖLLÄMME EDISTÄÄ TYÖTTÖMIEN HENKILÖIDEN TYÖLLISTYMISTÄ

Sitoumus terävöittää tavoitteitamme työllisyyden edistämiseksi jokapäiväisessä työssämme. Sen määrällisiä tavoitteita seurataan ja mitataan useita kertoja vuosittain.

Meillä on seuraavat tavoitteet sitoumuksen toteutumiseksi tulevan vuoden aikana:

– mahdollistamme valmentautujiemme osaamistason noston. Valmennusjaksomme aikana heillä on mahdollisuus tutkinnon osien suorittamiseen (15 tutkinnon osaa vuosittain) työelämänosaamistodistusten suorittamiseen (20 henkilöä vuosittain) ja muihin yksilöllisesti räätälöitäviin täsmäkoulutuksiin (40 henkilöä vuosittain).

– mahdollistamme valmentautujiemme työskentelyn yrityksissä osana valmennusjaksoamme (10 henkilöä vuosittain)

– ammattitaitoinen valmennuksemme johtaa kullekin henkilölle tavoitteen ja tilanteen kannalta soveltuvimpaan jatkosuunnitelmaan (valmennusjakson päättyessä 50 % sijoittuu työhön, koulutukseen tai muuhun jatkosuunnitelman kannalta mielekkääseen palveluun).

 

Olemme mukana erilaisissa Sitoumuksen tapahtumissa, mm. 28.5. Pikku-Vesijärven ympäristössä järjestettävässä LahtiSitoutuu –tapahtumassa sekä Kestävän kehityksen viikossa 30.5. – 5.6.

 

Haluamme haastaa yhteistyökumppanimme ja uudet yhteistyötahot mukaan tekemään oma sitoumus työllisyyden edistämiseksi.

Tutustu tarkemmin Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksiin ja käy tekemässä omasi https://sitoumus2050.fi/ .

 

Lisää mahdollisuuksiasi työllistyä!

Sara valmistui Patinan kierrätysmyymälässämme valmennuksemme avulla näyttötutkintoja suorittaen merkonomiksi ja sai töitä Kuusakoski Oy:ltä. Viime viikolla meiltä valmistui neljä uutta merkonomia ja heistä Terhi sai töitä Enialta heti valmistuttuaan. Meillä Lahden Paikassa voi suorittaa ammatillisia tutkinnon osia ja jopa koko tutkinnon työssä oppien. Tutkimusten mukaan ammatillinen tutkinto lisää mahdollisuuksia työllistyä. Myös me olemme huomanneet, että tutkintojen suorittaminen on lisännyt meillä työssä olleiden ja tutkinnon suorittaneiden henkilöiden työllistymistä.

600 000 suomalaisella ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Moni työttömänä oleva haluaisi kuitenkin lisätä ammatillista pätevyyttään opiskelemalla, mutta päätoiminen opiskelu voi olla taloudellisesti mahdotonta. Lisäksi mielikuva koulunpenkillä istumisesta ei välttämättä kiehdo. Meillä käyttöönotettu ammatillisten tutkintojen suorittamisen malli mahdollistaa työttömällekin opiskelun normaaleja työtehtäviä tehden. Kyseessä on ns. Valo-valmennusmalli, jossa esimerkiksi merkonomin tutkintoon johtavat osatutkinnnot opitaan käytännön työssä ja osaaminen näytetään ammatillisen oppilaitoksen kanssa yhteistyössä järjestetyissä näyttötilaisuuksissa.

Haluamme täydentää valmennettaviemme osaamista mahdollistamalla osaamisen nostamisen tutkintojen avulla henkilön työllistymiseksi. Tavoitteenamme on myös laajentaa tutkintojen suorittamismahdollisuus kaikkiin yksiköihimme ja muille aloille. Merkonomin tutkinnon lisäksi meillä on tällä hetkellä mahdollisuus suorittaa varastonhoitajan tutkinto sekä toimitilahuoltajan perustutkinnot työssä oppien.

Kiinnostuitko? Katso avoimet työpaikkamme. Lisätiedot Valo-valmennuksesta www.valo-valmennus.fi .

Meillä Valo-valmennus on otettu käyttöön osana Huipputekijä –hankettamme. Hankkeen rahoittajana on Hämeen ELY-keskus, ESR.

Palkkatukityön kautta jalka työelämän oven väliin

Aki työskenteli viime vuoden marraskuusta lähtien KierrätysPaikka Kujalassa. Työtehtävät vaihtelivat myymälän kassatyöskentelystä ja asiakaspalvelusta aina lajittelulaitoksen lattioiden siivoamiseen. ”Työ oli osittain fyysisesti raskasta, mutta pääosin mukavaa ja rentoa. Kujalassa pärjää hyvin, kun unohtaa ennakkoasenteen kaatopaikasta ja ymmärtää kuinka hienosta jätteenkäsittelyalueesta on kyse”, Aki kertoo.

Akin mielestä jätteeksi tuodaan turhan hyväkuntoista tavaraa. Onneksi KierrätysPaikan henkilökunta pystyy keräämään kierrätyskelpoiset tavarat asiakkaiden kuormista Jäteasema Pillerillä. Aki muistuttaa, että ehjää tavaraa kannattaa tarjota kierrätykseen, koska siinä säästyy turhilta jätemaksuilta ja jollekin toiselle tavaralla on vielä iso arvo.

Valmennusjakso sujui Akista hyvin. Yksilövalmentaja Noora piti huolen, että työpaikkoja todella haettiin. ”Noora tarjosi realistisia työpaikkoja, joissa huomioitiin tausta ja koulutus”, Aki kiittää. Aki on varma, että palkkatukityön kautta on helpompi lähteä liikkeelle ja saada jalka työelämän oven väliin.

Tänään maanantaina Aki aloittaa uudessa työpaikassa. Hänen vastuullaan on tarkkuutta vaativan kokoonpanotyön tekeminen. Toivotamme Akille ONNEA!

 

Ennakkoluulot pois ja valmentautumaan

Ahkeran, huumorintajuisen ja laulavan valmentautujamme Jussin läksiäiskahveja vietettiin alkuviikosta. Hän aloitti palkkatukitöissä Kierrätyskeskus Patinassa lokakuussa 2017 ja tämän vuoden vapun jälkeen Jussi siirtyy uuteen työpaikkaan. Onneksi olkoon!

Jussi suoritti vuonna 2015 varastonhoitajakoulutuksen. Sen jälkeen ei töitä löytynyt, vaikka oli varastoalan työkokemusta ja hyvät paperit koulusta. ”Kyllä otti pattiin”, Jussi muistelee. Siitä lähtien hän oli pitkäistyöttömyyden kuopassa, kunnes työpaikka Patinassa tavaran vastaanotossa ja noutopisteelle alkoi viime vuoden syksyllä.

Patinassa Jussi kertoi oppineensa uusia asioita kierrätyksestä ja vanhojen tavaroiden arvosta. Monet tavarat, jotka näyttävät itselle arvottomilta, ovat toiselle aarre. Myös verkkokuvastoon (www.reussi.fi/patina) kuvaaminen ja ylipäätä verkkokuvaston toiminta olivat uusia opittavia asioita.

Jussi haluaa kiittää erityisesti yksilövalmentaja Eevaa: ”Eeva on ollut loistava. Hän on auttanut työhakemusten kanssa niin, että niistä on tullut värikkäämpiä ja tehokkaampia. Olen oppinut tuomaan omia taitojani esille ja laittamaan työhakemuksiin sopivat avainsanat.” Eeva oli iso apu, kun työhakemuksia laitettiin menemään kiivaaseen tahtiin, yhteensä noin 30 kpl. Myös työvalmentaja Jani saa kiitosta. ”Jani antoi vastuuta tehdä töitä itsenäisesti ja koin, että minuun luotettiin. Joskus päällekkäisiä töitä oli niin paljon, että delegointitaitojakin tarvittiin.”, Jussi kertoo.

Uudessa työpaikassa Jussi ajaa saapuvan tavaran osastolla vastapainotrukkia. Työsopimus on elokuun loppuun. Jos työssä ei ole jatkoa, niin Jussi kertoo etsivänsä uuden työpaikan tai lähtevänsä opiskelemaan esim. kaivinkoneenkuljettajaksi tai mig-hitsausta.

Jussi kertoi, että on ollut hienoa työskennellä eri lähtökohdista olevien ihmisten kanssa. Työkavereita on ollut kiva auttaa ja kannustaa. Vinkkinä muille työnhakijoille hän haluaa sanoa, että kannattaa jättää ennakkoluulot pois, nöyrtyä hiukan ja lähteä rohkeasti valmentautumaan. Se voi hyvinkin olla ponnahduslauta eteenpäin!

Yritysvierailu avartaa!

Ryhmävalmennuksessamme mukana olevia sekä meitä valmennuksen asiantuntijoita kävi vierailemassa viime viikolla hollolalaiseen metallialan yritykseen Holmet Oy:n sekä valtakunnallisesti kierrätystoimintaa tekevään Kuusakoski Oy:n Heinolan yksikköön. Vierailumme kiinnostuksen kohteena olivat erityisesti tämän päivän työelämän vaatimukset, yritysten toimintakulttuuri sekä tulevaisuuden työllisyysnäkymät.

Holmet valmistaa metallista komponentteja, koneita ja laitteita sekä tekee paljon alihankintatöitä mm. kaivosteollisuuteen. Kuusakoski Oy on teollinen kierrätysalan yritys, jonka erityisosaamista on metallien kierrätys. Molempia yrityksiä yhdistää metallin lisäksi positiivinen ja luottavainen asenne tulevaisuuteen. Molemmissa yrityksissä korostettiin myös työntekijöiden tärkeimpinä ominaisuuksina avointa mieltä ja halukkuutta oppia uutta sekä omaa aktiivisuutta työnhaussa.

Molemmat yritykset ovat toimineet pitkään myös yhteistyökumppaneinamme. Patinan yksikössämme toimiva kierrätyskeskus on virallinen sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) vastaanottopiste ja toimitamme rikkinäisistä laitteista tulleet jakeet Kuusakosken käsiteltäväksi. Eri jakeiden lajittelu on suunniteltu ja kehitetty yhdessä Kuusakoski Oy:n kanssa.

Yhteistyömme kyseisten yritysten kanssa on monipuolista: työvalmennuksessa meillä Patinan kierrätysmyymälässä toiminut Sara pääsi meiltä Kuusakoskelle toimistotehtäviin muutama kuukausi sitten. Holmetin kanssa yhteistyö on myös jatkunut pitkään ja meiltä on työllistynyt useita  henkilöitä heille erilaisiin metallialan eri tehtäviin.  Lisäksi olemme tehneet Holmetille metallialan alihankintatöitä jo vuosien ajan. Molemmat yritykset ovat olleet mukana myös ESR -rahoitteisessa Huipputekijä –hankkeessamme kehittäen yhteistyössä mm. ryhmävalmennustamme. Olemme saaneet yhteistyön avulla täsmällisempää tietoa yritysten tämänhetkisistä työllisyystarpeista ja työntekijän osaamistavoitteista.

Kiitos hyvästä yhteistyöstä Holmet ja Kuusakoski!

Kuvassa keskellä Holmet Oy:n tuotantojohtaja Jukka Ahonen sekä Lahden Työn Paikan valmentautujia ja valmentajia.

Oppimisen Paikka!

Lahden Työn Paikka Oy tarjoaa eri alojen opiskelijoille monipuolisia mahdollisuuksia kerryttää osaamistaan. Alkuvuoden ajan meillä on ollut harjoittelussa sosionomiopiskelija Topi, jonka oppimiskokemuksiin voit tutustua tässä jutussa. Tänään oli Topin viimeinen harjoittelupäivä ja me haluamme kiittää tulevaa sosionomia yhteisestä ajasta ja toivottaa tsemppiä opintoihin. 

 

Minun harjoitteluni Lahden Paikassa

Suoritin sosionomikoulutukseni ensimmäisen harjoittelun Lahden Paikassa. Harjoittelussa minua ohjasi yksilövalmentaja  Noora ja valtaosan ajasta harjoittelu tapahtui Patinassa. Harjoitteluni sisälsi yksilövalmentajan työn opettelemisen lisäksi itse kehittämäni liikuntaryhmän ohjausta ja suunnittelua, työskentelyä Huipputekijä -hankkeen parissa ja paljon muuta Lahden Paikan toimintaan liittyvää.

Valmennustilanteet olivat kehittäviä oppimiseni kannalta. Sain valmiuksia työnhaun ohjaamiseen, arviointikeskusteluihin ja tavoitteelliseen työskentelyyn. Varmuuteni valmennustyöhön kehittyi kokemusten ja palautteen myötä sekä tietotaitoni työhöni liittyvistä käsitteistä kasvoi valmennusharjoittelun aikana.

Oma projektini harjoittelun sisällä oli liikuntaryhmä, jonka ohjasin ja suunnittelin. Se sisälsi teoriaa ja käytännön valmennusta ryhmälle, yhteensä kuusi kertaa. Teoriavalmennuksessa käytiin läpi hyvinvoinnin kulmakiviä (liikunta, lepo ja ravinto) sekä eri liikuntamuotoja. Käytännön valmennus sisälsi venyttelyä, jumppaa, salibandyä ja sulkapalloa. Jakson aikana osallistujat täyttivät päiväkirjaa levosta, ravinnosta, liikunnasta ja fiiliksestä, minkä kävimme läpi valmennuksen päätyttyä. Liikuntaryhmää oli mukava ohjata ja palaute oli hyvin positiivista. Osallistujat olivat myös hyvällä asenteella ryhmässä mukana. Liikuntaryhmä kehitti omia ohjaustaitojani sekä projektin suunnittelukykyjäni.

Olin myös mukana Huipputekijä -hankkeen suunnittelussa. Pääsin työstämään kirjallista valmennusmateriaalia sekä tekemään kilpailutusta yritysten välillä palveluista, joita hanke tarvitsi. Pääsin myös osallistumaan hankkeen suunnitteluvaiheessa sen markkinointi- ja suunnittelutilaisuuksiin, valmennettavien haastatteluihin sekä osallistumaan hankkeen ensimmäisiin valmennuskertoihin. Hankkeessa työskentely kehitti myös projektityöskentelytaitojani.

Harjoitteluni sisälsi myös monipuolisesti Lahden Paikkaan tutustumista. Pääsin harjoitteluni aikana tutustumaan muiden Lahden Paikan yksiköiden toimintaan ja työtehtäviin. Kaiken kaikkiaan harjoitteluni oli hyvin opettava ja mielekäs ajanjakso, joka kehitti valmiuttani toimia valmennustyössä.

-Topi