Kiitos Katja ja onnea uusiin haasteisiin

Viime perjantaina vietimme kehittämispäällikkömme Katja Aallon läksiäisiä kakkukahvein.
Katja siirtyi yli 13 vuoden jälkeen toisen työnantajan palvelukseen.

Saamme kiittää Katjaa suuresta työpanoksesta yhtiömme toiminnassa ja sen kehittämisessä.
Työkaverit kertoivat, että Katjalla on ollut tärkeä rooli prosessiemme ja valmennuksen kehittämisessä.
Hän on rohkeasti nostanut esille niin positiivisia, kuin negatiivisia asioita sekä määrätietoisesti vienyt sovittuja asioista loppuun asti.
Katjalla on ollut taito pysyä jatkuvan muutoksen vauhdissa mukana ja ennakoida tulevaa.
Hän on arkisissa asioissa viljellyt suvaitsevaisuuden kulttuuria ja toisten huomioon ottamista.
Kiitos Katja yhteisistä vuosista ja onnea uusiin haasteisiin.

Katja halusi vielä erityisesti kiittää Patinan valmentautujia, jotka olivat sisustaneet läksiäiskahvien tilan Katjan värimieltymysten mukaisesti.

Lahden Työn Paikka Oy mukana Kuntien vaikuttavat työllisyyspalvelut hankkeessa

Olemme päässeet mukaan Vates:n toteuttamaan tutkimushankkeeseen Kuntien vaikuttavat työllisyyspalvelut.

Hankkeessa selvitetään kuntien edellytyksiä tuottaa laadukkaita työllistymistä tukevia palveluja erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Tutkimuksen kohteena ovat työllistämisyksiköiden tarjoamat palvelut ja ensisijaisesti niiden toimintamallin ja ohjauksen laadullisella parantamisella saavutettava vaikuttavuus.

Kuntaliiton Polemiikki-lehti teki jutun aiheesta ja se on nyt luettavissa verkossa.

”Voimaa työstä, kaikki kyky käyttöön” artikkeli  alkaa sivulta 26.

Tästä pääset lukemaan julkaisun:  Polemiikki- lehti 3/2019

Palkkatuella töihin?

Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin. Palkkatuetun työn tarkoituksena on edistää työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille.

Me tarjoamme palkkatukityötä edistääksemme lahtelaisten ja hollolalaisten työttömien työelämään pääsyä. Palkkatukijakso meillä on palkallinen työnhakujakso, jonka aikana valmentajamme toimivat työntekijän apuna yksilöllisen ja kestävän työelämäratkaisun löytämiseksi. Ajankohtaiset tiedot avoimista palkkatukipaikoista löytyvät nettisivuiltamme. Sivuillamme voit täyttää myös avoimen hakemuksen tehtäviimme, vaikka paikkoja ei juuri sillä hetkellä auki olisikaan.

Tällä hetkellä meillä on haettavana Patinan palkkatukipaikat. Etsimme mm. myymälän asiakaspalvelijaa, autonkuljettajaa ja vaihteleviin, fyysisiin työtehtäviin soveltuvaa monitaituria! Kaikissa näissä tehtävissä on mahdollista työn ohella suorittaa myös tutkinnon osia liiketoiminnan (merkonomi) ja logistiikan (varastonhoitaja) aloilta.

Työntekijämme osallistuvat myös erilaisiin alueellisiin rekrytointitapahtumiin, joissa he esittelevät tarjoamiamme työllisyyspalveluita ja avoimia valmennuspaikkojamme. Lähiviikkoina olemme mukana mm. Vielä ehtii -tapahtumassa  torstaina 8.8. klo 13.00 – 16.00 Pääkirjastolla sekä Sillä Siisti -tapahtumassa keskiviikkona 21. elokuuta 2019 klo 13.00 – 15.00 Vaudittamolla.

Oppia ikä kaikki!

Tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakoinnin ja henkilöstön osaamisen ajantasaisuuden varmistamisen on sanottu olevan yksi organisaatioiden kriittisistä menestystekijöistä. Lahden Työn Paikka Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kotiaho allekirjoittaa tämän :”Arvostan sitä, että henkilöstö haluaa kouluttautua. Silloin he usein motivoituvat uudella tavalla kehittämään omaa työtään ja saavat työhönsä myös uusia näkökulmia.  Maailma ympärillämme muuttuu niin nopeasti, että meillä ei ole varaa jäädä paikoillemme.”

Kotiahon myönteinen suhtautuminen kouluttautumiseen näkyy myös käytännössä: tänä keväänä kaksi hänen alaisistaan on osallistunut tutkintotavoitteiseen koulutukseen. Työpajapäällikkö Reetta Jänis suoritti Johtamisen erikoisammattitukinnon ja kehittämispäällikkö Katja Aalto sosionomi (YAMK) tutkinnon. Kummankin opintoihin liittyvät kehittämistehtävät kytkeytyivät tiiviisti Lahden Paikan toimintaan. Omana kehittämistehtävänään Reetta laati  Kierrätyskeskus Patinan muuttosuunnitelman ja johti sen toteutusta.  Katja vastaavasti mallinsi työelämän laatua mittaavan henkilöstökyselyn käytön Lahden Paikan tarpeisiin.

Huipputekijä -hankkeessa työskentelevät Noora Nummela, Heidi Peijari ja Katja Ålander ovat kaikki osallistuneet Tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen. Heidin ja Nooran tutkintotilaisuudet on jo pidetty, Katjalla se on vielä edessä. ”Tuotekehitystyön tutkinnon ammattitaitovaatimukset vastasivat työnkuvaani Huipputekijä -hankkeessa. Hanketyö ei ollut minulle entuudestaan tuttua, joten uskoin saavani lisää työkaluja opinnoista työn toteuttamiseen ja kehittämiseen” kuvaa Noora syitään aloittaa opinnot. Katja jatkaa omalta osaltaan opintojen annin suhteen: ” Olen saanut päivitystä työssäni tarvitsemiin tietoihin liittyen Valo-valmennuksen valmentautujien ohjaukseen. Arvokasta antia ovat olleet myös mielenkiintoiset keskustelut kehittämistyön haasteista muiden toimijoiden kanssa. Myös Heidin kokemukset opinnoista olivat positiiviset.  ” Jatkuvasti muuttuva työelämä vaatii jatkuvaa uuden oppimista. Opiskelu kannattaa aina!” rohkaisee Heidi kaikkia niitä kollegoita, jotka mahdollisesti pohtivat työn ohessa opiskelua.

Syksyllä taas kahvitellaan!

Meidän Kiveriönkadun toimipisteeseemme on kevään ajan kokoontunut säännöllisesti kahvittelemaan Valtakunnallisen työpajayhdistyksen jäsenorganisaatioiden edustajia. Työllisyystoimijoiden ajankohtaisaamukahvit ovat koonneet toimijat yhteen joka kuukauden ensimmäinen maanantai. Kahvin lisäksi tulijoita on houkutellut paikalle toimialaan liittyvät ajankohtaiset teemat, joihin liittyvää keskustelua ovat alustaneet eri alojen asiantuntijat.

”Ajatuksen näistä yhteisistä aamukahveista sain, kun tulin valituksi Valtakunnallisen työpajayhdistyksen hallitukseen varajäseneksi” kertoo aamukahvien koollekutsuja kehittämispäällikkö Katja Aalto. ”Halusin omalta osaltani varmistaa sen, että tiedän mikä kenttää alueellisesti puhututtaa ja mietityttää. Nämä ajatukset on tärkeätä saada kuuluviin esimerkiksi erilaisia kannanottoja edunvalvontajärjestönä tehdessä.”

Työllisyystoimijoista ajankohtaisaamukahveilla on ollut edustettuna mm. LITTI2 -hanke, Lahty ry, Monitoimikeskus Takatasku, Lahden Kaupungin Nuorisopalvelut, Heinolan ja Orimattilan nuorten työpajat sekä Jyränkölän setlementti. Aiheina on käsitelty mm. kasvupalvelu-uudistusta, kuntien roolia työllisyydenhoidossa, työllisyyspolitiikan valtakunnallisia näkymiä sekä työpajojen ja oppilaitosten välistä yhteistyötä. Kevään viimeisessä tapaamisessa todettiin yksimielisesti, että kyseiset tilaisuudet ovat tärkeitä toimijoille ja että vastaavia ajankohtaisaamukahveja toivotaan jatkossakin.

”Työllisyystoimijoiden seuraavat ajankohtaisaamukahvit järjestetään maanantaina 2.9. klo 8:15 Kiveriönkadun toimipisteessämme. Valitettavasti vielä en osaa sanoa ensimmäisen kerran teemaa tai alustajaa. Välillä tuntuu siltä, että muutokset ovat niin nopeita, että kesäkuussa ei voi millään tietää, mikä on ajankohtaista syyskuussa” naurahtaa Katja. ”Mielelläni kuulen myös vinkkejä ja palautetta kentältä, olkaa ihmeessä yhteyksissä joko Työllisyystoimijoiden ajankohtaisaamukahveihin liittyen tai ihan vaan vaikka muutenkin!”

Katja Aalto, kehittämispäällikkö
044 708 0181, katja.aalto@lahdenpaikka.fi
https://www.facebook.com/katja.aalto.9
https://twitter.com/Katja_M_Aalto

Autonkuljettajan työ on palveluammatti

Kierrätyskeskus Patinalla on useita kuljetuspalveluita; tavaroiden nouto- ja vientikuljetus, peräkärryn lainaus ja vuokraus sekä uutena kesäkuussa aloitettava jätteiden noutopalvelu. Kuljetuspalvelut ovat nimensä mukaisesti palvelua. Autonkuljettaja on yrityksen käyntikortti asiakkaan suuntaan. Kuljetuspalveluun kuuluu autolla ajamisen lisäksi tavaroiden siirto joko asiakkaalta Patinaan tai Patinasta uuteen kotiin, sekä palvelun rahaliikenteen hoitaminen. Työssä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, kohteliaita käytöstapoja sekä sovittujen pelisääntöjen noudattamista. Autonkuljettaja on vastuussa ajoneuvosta, kyydissä olevista tavaroista sekä kuljetuksen rahaliikenteestä.

Patinan kuljetukset tehdään kuorma- ja pakettiautolla. Kuorma-autokuljetuksia hoitaa 20-vuoden kokemuksella Jari. ”Kuljettajan työssä on kunnioitettava asiakkaan kotia ja tavaroita. Heille on myös pystyttävä myös kertomaan, mikä tavara on uudelleenkäytettävään ja mikä jätettä.”, Jari kertoo. Uudelleenkäyttöön kelpaa vain ehjä, puhdas ja käyttökelpoinen tavara. Jos tavaroiden seassa on jätettä tai isoja sähkölaitteita, niin niistä otetaan erillinen käsittelymaksu.

Patinassa on valmentautujille useita työtehtäviä kuljetuspalveluihin liittyen. Kuljetustilaukset otetaan vastaan myymälän kassalla, autonkuljettaja vastaa kuljetuksesta ja apumiehet ovat apuna lastaus- ja purkuvaiheessa. Lisäksi varastossa työskentelevät henkilöt hoitavat peräkärryn lainauksen ja vuokrauksen.

Kuljetuspalvelut ovat maksullisia lukuun ottamatta peräkärryn lainausta. Lainaus on tarkoitettu Patinasta ostettujen tai sinne tuotavien tavaroiden kuljetukseen. Kuljettaminen on kallein osa kierrätystavaran käsittelyä, eivätkä nykyiset kuljetusmaksut kata kuin osan kuljetuksen ylläpitokuluista.

Jätteiden maksullinen noutopalvelu käynnistyy kesäkuussa yhteistyössä Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n kanssa. Noutopalvelu on rekisteröity Hämeen ELY-keskuksen jätehuoltorekisteriin ja se on tarkoitettu huonekalujen ja sähkölaitteiden kuljetukseen jäteasemalle. Jätekuljetuksista tiedotetaan lisää PHJ Oy:n ja Lahden Paikan verkkosivuilla kesäkuun alussa.

Patinan kuljetuspalvelut eivät tee muuttoja tai kuljeta erityisen painavia tavaroita kuten pianoja. Lisätietoja kuljetuspalveluista löytyy täältä.

 

Työkokeilua ja ryhmässä toimintaa!

Hollolan kunnan työllisyyspalveluiden asiakastarpeiden pohjalta toteutimme keväällä 2019 uudenlaisen Mun Tulevaisuus! -valmennuksen. Siinä seitsemän henkilöä aloitti samaan aikaan ryhmänä työkokeilussa Katsastajankadun toimipisteessämme kierrätyksen ja metallin erilaisissa työtehtävissä. Perinteisten työkokeilutehtävien rinnalla järjestettiin asiantuntijaluentoja ja toiminnallisia tehtäviä, joiden aiheet liittyivät hyvinvointiin, työelämätietouteen ja työnhakuun. Ryhmän ohjauksesta vastasi yksilövalmentaja Eeva Friberg, joka toimi valmennukseen osallistujien tukena myös ammatillisen tulevaisuuden suunnittelussa.

Kolme kuukautta kestäneen valmennuksen päättyessä osallistujat arvioivat yhdessä Eevan kanssa, mikä oli Mun Tulevaisuus! -valmennuksen arvokkain anti. Tästä oltiin oikeastaan hyvinkin yksimielisiä ja Eeva sanoitti sen seuraavasti: ” Tällainen toteutustapa mahdollisti sen, että on aidosti aikaa miettiä, mitä sitä tulevaisuudessa tekisi. Työskentely, asiantuntijatieto ja ohjattu tulevaisuuden suunnittelu rytmittyivät hyvin ja tukivat toinen toisiaan”. Jokaiselle osallistujalle syntyi valmennuksen aikana toteuttamiskelpoinen jatkosuunnitelma, miten tästä jatketaan eteenpäin.

Myös Hollolan kunta palvelun tilaajana oli tyytyväinen valmennuksen toteutukseen. Yhteisellä päätöksellä totesimmekin, että pienillä muutoksilla homma toteutetaan myös syksyllä. Tarkoitus olisi, että työkokeilijat pääsisivät aloittamaan syyskuun puolivälissä. Info valmennuksesta järjestetään keskiviikkona 28.8. klo 10.00 Katsastajankadun toimipisteessä (Katsastajankatu 14, 15800 LAHTI).

Lisätietoja Mun Tulevaisuus! -valmennuksesta

Hollolan kunta
Sini Vaari, sini.vaari@hollola.fi, puh. 044 780 1369

Lahden Työn Paikka Oy
Eeva Friberg, eeva.friberg@lahdenpaikka.fi, 044 708 0204

Ole rohkeasti oma ittes!

Hollolalainen Jyrki työskentelee Kierrätyskeskus Patinan asiakaspalvelussa tavaroiden vastaanotossa, hoitaa varastossa tavaroiden siirtoja sekä käsittelee ja hinnoittelee myymälään siirrettäviä tuotteita. ”Työ on monipuolista ja kiinnostavaa. Koskaan ei tiedä mitä asiakkaat tuovat ja aina ei edes tiedä, mikä on tavaran käyttötarkoitus. Monien tuotteiden arvo on ollut myös yllätys.”, Jyrki kertoo.

Jyrki sanoo viihtyneensä töissä ja aamuisin on ollut aina kiva tulla Patinaan. Erityistä kiitosta saa työvalmentaja Jani, joka luottaa työntekijöihin ja kannustanut kaikissa työtehtävissä. ”Jani on myös supermukava”, Jyrki korostaa.

Helmikuussa yksilövalmentaja Noora esitteli Jyrkille erityisen kiinnostavan avoimen työpaikan, johon lähetettiin työhakemus. Melko nopeasti Jyrki sai kutsun työhaastatteluun ja huhtikuussa työpaikka varmistui. Jyrki aloittaa toukokuun puolivälissä Luomaniemen toimintakeskuksen apuisäntänä. ”Yleismiehen työt sekä korjaus- ja ylläpitohommat ovat juuri minun juttuni”, Jyrki sanoo.

Työvalmennusta Jyrki suosittelee kaikille, joille työpaikkaa ei löydy kovasta yrittämisestä huolimatta. ”Ole rohkeasti oma ittes!”, Jyrki vinkaa työvalmennusta miettiville.

Onnea Jyrki työpaikasta!

Piristystä Pihapiiri-messuilta

Viime viikonloppuna Lahden Paikan kuluttajapalvelut osallistuivat Pihapiiri-messuille. Värikkäällä osastolla esiteltiin Kierrätyskeskus Patinan, pienkonehuollon ja kirjansitomon palveluita sekä myytiin Patinan kierrätystuotteita sekä metallipajalla tehtyjä sisustuskoreja. Pihapiirissä oli ilo olla mukana ja tavata niin vanhoja kuin uusia asiakkaita sekä yhteistyökumppaneita. Tälläkin kertaa viriteltiin uusia yhteistyömahdollisuuksia kukkakauppiaiden ja viherrakentajien kanssa.

Lahden Paikassa tapahtumajärjestelyt tehdään osana työvalmennusta. Tapahtumien valmistelu, rakentaminen, työskentely messuosastolla sekä osaston purku tarjoavat ainutlaatuisia työkokemuksia valmentautujille. Pihapiiri-messuilla oli tällä kertaa mukana myös Salpauksen opiskelija Mari (kuvassa). Hän rakensi messuille esimerkkiparvekkeen ja teki asiakaspalvelutyötä. Mari kertoi, että messupäivän jälkeen olo oli väsynyt mutta onnellinen.

Paikan kuluttajapalvelut toivottavat pirteää kevättä asiakkaille ja yhteistyökumppaneille!

Valmennuksella teollisuusalalle

Olitpa sitten nuori tai aikuinen, lähde mukaan kesäkuussa alkavaan valmennukseemme!

Valmennus on tarkoitettu työttömille työnhakijoille, joilla on kiinnostusta työllistyä teollisuusalalle. Teollisuusalalla on monipuolisesti erilaisia työtehtäviä tarjolla ja etenkin Päijät-Hämeen alueella työllisyystilanne on erinomaisen hyvä.

Valmennuksemme sisältää seitsemän tapaamiskertaa, joissa tutustutaan mm. yritysten toimintaan ja työllistymismahdollisuuksiin yritysvierailuin. Lisäksi kartoitamme osaamisen täydentämisen vaihtoehtoja ja tarpeen mukaan järjestämme myös lyhytkoulutuksia kuten piirustustenlukutaito -koulutuksen sekä työturvallisuuskortti -koulutuksen. Autamme myös tarvittaessa koulutuspolkujen löytämisessä. Valmennuksen sisältöön kuuluu myös asiantuntijaluentoja, aihealueina työntekijän oikeudet ja velvollisuudet työssä.

Valmennus perustuu vapaaehtoisuuteen ja on osallistujille maksuton.

Valmennuksen tavoitteena on henkilöiden työllistyminen avoimille työmarkkinoille tai metalliyksikkömme työtehtäviin.

Katso ilmoittautuminen ja lisätiedot oheisesta esitteestä .