Nyt kääritään hihat!

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (TPY) on työpaja-ammattilaisten perustama järjestö, joka muun muassa ehkäisee syrjäytymistä edistämällä työpajatoiminnan ja sosiaalisen työllistämisen kehitystä sekä vahvistaa toiminnallaan työpajojen toimintaedellytyksiä ja niiden henkilöstön osaamista. Valtakunnallinen työpajayhdistys ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin torstaina 22.11.2018 Helsingissä. Syyskokouksessa äänestettiin uusista hallituksen jäsenistä ja Lahden Työn Paikka Oy:n kehittämispäällikkö Katja Aalto tuli valituksi ensikertalaisena hallitukseen varajäseneksi.

”Olen kyllä tosi innostunut ja otettu jokaisesta saamastani äänestä ja niiden myötä osoitetusta luottamuksesta! Minulle luottamustehtävät eivät ole koskaan tarkoittaneet sitä, että nautin saadusta luottamuksesta, vaan että teen töitä sen eteen, että voin osoittaa olevani saamani luottamuksen arvoinen.” kommentoi Katja valintaansa. Kysymykseen ehdokkaaksi lähtemisestä Katja vastaa seuraavasti: ”Nyt jos koskaan on ensiarvoisen tärkeätä, että moninaisen työpajakentän ja työllistymiseensä erityistä tukea tarvitsevien ihmisten etuja valvotaan.”

Maakunta- ja sote-uudistuksessa ja kasvupalvelu-uudistuksessa on vielä monta keskeneräistä asiaa sekä työpajojen aseman että heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden palveluiden järjestämisen suhteen. ”Nyt on tehtävä töitä sekä valtakunnallisesti että paikallisesti sen eteen, ettei turhia kuiluja, kapeikkoja tai väliinputoajaryhmiä syntyisi”, toteaa Katja.

Mitä tämä työ sitten tarkoittaa? ”Ajattelin, että aloittaisimme ensi vuoden alusta täällä Lahdessa kuukausittaiset Ajankohtaisaamukahvit. Niiden tarkoituksena voisi olla kokoontua vapaamuotoisesti yhteen kuulemaan ja keskustelemaan maakunta- ja sote-uudistuksen etenemiseen liittyvistä asioista ja  kutsua päättäjiä kuulemaan kentän ääntä ja kokemuksia valmistelussa oleviin asioihin liittyen. Joo, näin me tullaan tekemään!” Katja visio ja innostuu jo miettimään käytännön järjestelyä. ”Kuukauden ensimmäinen maanantai voisi olla hyvä, tarjottaisiin aamukahvit 8:15 ja varattaisiin aikaa n. 45 minuuttia. Mikähän otettaisiin ensimmäisen tapaamisen teemaksi?”

Näyttää siltä, että tämän haastattelun yhteydessä näiden Ajankohtaisaamukahvien suunnittelu eteni jo siihen vaiheeseen, että ne eivät todellakaan jää pelkäksi suunnitelmaksi. Lopuksi Katja vielä muistuttaa: ”Se työ on myös sitä, että toimin kentän ja sen toimijoiden viestinviejänä ja puolestapuhujana, sen mahdollistamiseksi tarvitaan aktiivisista vuorovaikutusta. Pidetään yhteyttä!”

Katja Aalto
044 708 0181
katja.aalto@lahdenpaikka.fi
https://www.facebook.com/katja.aalto.9
https://twitter.com/Katja_M_Aalto

Kiitos kuluneista vuosista!

Pitkäaikainen työntekijämme Raija Huusko jää tänään pois töistä palveltuaan organisaatiotamme yli 30-vuoden ajan. Tälläisella viestillä Raija meitä muisti viimeisenä työpäivänään:

Siirryn loman kautta eläkkeelle 22.11.2018 alkaen nauttimaan vapaasta. Kiitos kaikille hyvästä yhteistyöstä!
On ollut ilo työskennellä kanssanne. 

Työtäni jatkaa Sinikka Leino-Rahikka, sinikka.leino-rahikka@lahdenpaikka.fi, p. 050 526 5815

Ystävällisin terveisin
Raija

Yritysvierailuja

Lokakuu on käynnistynyt yritysvierailujen merkeissä! Teimme vierailut päijäthämäläisiin metallialaan yrityksiin ryhmävalmennuksessa olevien asiakkaidemme kanssa.  Hitsauslaitteistojen valmistuksesta kuuluisa Kemppi sekä lämmönjakokeskuksia ja maalämpöpumppujen asennusyksiköitä valmistava J-Steel ottivat meidät lämpimästi vastaan. Hienoa oli päästä tutustumaan myös Lahden ulkopuolella toimiviin metallialan yrityksiin, Padasjoen metalliin ja Urajärven metalliin, jotka ovat olleet myös alalla pitkään.

Padasjoen metalli valmistaa erilaisia koneita ja laitteita, tekee koneistustyötä sekä teräsrakenne- ja levytöitä. Urajärven metalli Asikkalassa tekee monipuolisesti erilaisia metallitöitä kuten nostimia ja kuljettimia, pinkkaajia sekä säilöitä, halleja, jalustoja ja katoksia.

Yritysvierailujen tavoitteena oli tutustuttaa ryhmävalmennnuksessa olevia metallialan monipuolisiin työtehtäviin. Ryhmävalmennus antaa valmiuksia työllistyä lisäämällä osallistujien ammatillisia ja työnhakuvalmiuksia. Tarjoamme valmennettaville osaamisen kartoituksen sekä CV:n hiomista sekä työhaastatteluun preppausta. Tarvittaessa tarjoamme myös erilaisia täsmäkoulutuksia kuten työturvallisuus-, tulityö-, hygieniapassityyppiset koulutukset sekä mahdollisuuden suorittaa ammatillisten tutkintojen osia yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa.

Ryhmävalmennus on kehitetty osana Huipputekijä -hankettamme, jonka rahoittajana toimii Hämeen ELY-keskus.

Kuvassa vasemmalla Kemppi Oy:n henkilöstöohjaaja Jukka Mandelin esittelemässä ensimmäisiä Kempin kehittämiä ja valmistamia hitsauslaitteita.

 

 

Kierrätyskeskus Patina muuttaa

Kierrätyskeskus Patina muuttaa loppuvuoden 2018 aikana osoitteeseen Katsastajankatu 14. Uusi paikka antaa Patinalle kasvunmahdollisuuden sekä neliömäärän että tuote- ja palveluvalikoiman suhteen. Sijainti kehittyvässä eteläisessä Lahdessa tuo uusia asiakkaita ja mahdollisuuksia yhteistyöhön alueen toimijoiden kanssa. ”Neliöitä riittää myös yhteistyökumppaneille, esimerkiksi korjausompelija tai sähkölaitteiden korjaaja, olisivat tervetulleita toimimaan meidän kanssamme”, kertoo työpajapäällikkö Reetta Jänis. ”Uudet tuoteryhmät ja palvelut tarjoavat lisää työtehtäviä valmennusasiakkaillemme, joten voimme lisätä työvalmennuksen määrää entisestään”, lisää Jänis.

Myymälän koko kasvaa ja uutena tuoteryhmänä valikoimiin tulevat rakennustarvikkeet. Myös muille tuoteryhmille saadaan lisää tilaa, ja varastoinnin tarve vähenee. Tavoitteena on nopeuttaa tavaroiden kiertoa. Työntekijöille työskentelytilat yhdessä tasossa sekä hyvät sosiaalitilat suihkuineen ovat tervetulleita.

Lahden kauppatorilta on matkaa Katsastajankadulle noin 3,5 km. Katsastajankadulle on toimivat kevyenliikenteenväylät useasta suunnasta ja perille pääsee Lahdesta busseilla numero 2, 21 ja 5. Autoille on tilavat ilmaiset parkkipaikat. Kiinteistössä on myös ravintola Maestro, joten kahvi- tai ruokahetki shoppailun lomassa on mahdollista. Lahden Paikan metalliliiketoiminta ja pienkonehuolto muuttivat samaan kiinteistöön jo keväällä.

Muuton aikataulu on nopea. Tiloissa tehdään pintaremonttia ja myymälän sisäänkäyntiä varten uusi ovi.  Ensimmäiseksi muuttaa tavaroiden vastaanotto marraskuussa, jotta saapuvan tavaran virta saadaan käännettyä. Myymälän avajaiset pidetään tammikuun alussa. Patinan muuttoon liittyvää toimintaa pääsee seuraamaan ajantasaisesti facebook-sivuilta: www.facebook.com/kierratyskeskuspatina/. Muuton eri vaiheista tiedotetaan myös lehti-ilmoituksilla ja Lahden Paikan www-sivuilla: www.lahdenpaikka.fi.

Lisätietoja:

Työpajapäällikkö Reetta Jänis,

044 708 1816, reetta.janis@lahdenpaikka.fi

Toimitusjohtaja Pekka Kotiaho,
044 708 1450, pekka.kotiaho@lahdenpaikka.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

Vietämme ympäristöviikkoa!

Seudullisen ympäristöviikon kunniaksi olemme haastaneet viitisenkymmentä yritystä ja organisaatiota mukaan Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen tekoon. Haasteemme tarkoitus on kutsua mukaan yhteistyöhön kanssamme työttömien työllistymisen edistämiseksi.

Sitoumus kiteyttää työllisyyttä edistävän työmme tavoitteen. Meidän sopimuksemme on yksi yli 800 Suomessa tehdystä sopimuksesta ja haluammekin haasteellamme saada mukaan lisää kumppaneita Päijät-Hämeen alueen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on maksuton suomalainen innovaatio, jonka taustalla on mm. YK:n Agenda2030 tavoitteet, Suomen valtioneuvoston kanslia työryhmineen sekä Sitra.

 

Lisätietoa Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksesta ja linkki sitoumuksen tekemiseen: http://kestavakehitys.fi/sitoumus2050

Tarvittaessa kerromme mielellämme lisää. Ota yhteyttä Heidi Peijari heidi.peijari[at] lahdenpaikka.fi

 

#ympäristöviikko #sitoumus2050 #huipputekijaESR

 

 

 

 

Töihin ja opiskelemaan!

Viime viikon torstaina olin Vauhdittamossa päivystämässä ja valmiina kertomaan viimeisimmät kuulumiset tulevasta metallialalle suuntaavasta ryhmävalmennuksestamme. Paikalla oli myös Päijät-Hämeen Teollisuusliiton Ammattiosasto ry 23:n toimistonhoitaja Satu Oinas. Satu on toiminut apunani valmennuksen suunnittelussa, kertonut viimeisempiä tuulahduksia työtilanteesta metallialan työpaikoilta ja levittänyt tietoa alkavasta valmennuksesta liiton jäsenille.

Vauhdittamon infoon löysi tiensä muutama valmennuksesta kiinnostunut henkilö. Paikalle saapui myös ilmaisen metalliämpärin metsästäjiä, mutta valitettavasti tästä tilaisuudesta niitä ei vielä mukaansa saanut. Kaikkille valmennukseen osallistuneille tarjoamme kuitenkin sekä ämpärin että paremmat mahdollisuudet työllistymiseen.  Kiitokset Vauhdittamon ihanille työntekijöille, jotka mahdollistivat tilan käytön infotilaisuuden järjestämiseen.

Valmennus alkaa ensi viikolla. Paikkoja on vielä vapaana, mutta rajoitetusti.  Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut osaamisesi kehittämisestä ja työllistymisestä metallin parissa.

T: Huipputekijä Noora,
050 403 6869
noora.nummela@lahdenpaikka.fi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patina kierrättää kestävästi

Kierrätyskeskus Patina on toiminut Lahdessa lähes 20 vuotta. Kierrätystoiminnan perusta on tavaroiden vastaanotto ja myynti. Tavaroiden kierrätys sellaisenaan säästää materiaalia ja energiaa sekä vähentää jätteen määrää. Kierrättämällä tavaralle annetaan uusi arvo ja lisää käyttöaikaa. ”Vuodessa myymme kymmeniä tuhansia tavaroita, esimerkiksi 7000 huonekalua ja 24 000 vaatetta.”, kertoo Patinan työpajapäällikkö Reetta Jänis.

Patina on sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER) virallinen vastaanottopiste. SER:in käsittely on ympäristöluvanvaraista toimintaa. Vuodessa käsitellään erilaisia laitteita noin 130 000 kg. Testatut ja toimivat laitteet myydään ja kaikki purkujakeet toimitetaan eteenpäin materiaalihyötykäyttöön. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät arvokkaita metalleja ja ongelmajätteitä, joiden asianmukainen kierrätys on tärkeää niin ympäristön kuin talouden kannalta.

Patinan myymälässä käy päivittäin noin 400 asiakasta. Myymälätoiminnan lisäksi kuluttaja-asiakkaille tarjottavia palveluita ovat tavaran vastaanotto, kuljetuspalvelut, vuokrauspalvelu ja sähköinen tuotekuvasto www.reussi.fi/patina. Tuotekuvastosta voi katsoa ajantasaisesti tuotevalikoimaa kotona tai myymälän asiakaspäätteeltä.

Kuluttaja-asiakkaiden lisäksi Patinassa käy lähes viikoittain vierailijaryhmiä, joille kerrotaan toiminnasta ja ympäristöarvoista. Patina toimii myös Lahden koulujen askartelutukkuna (ASTU) yhteistyössä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa. ASTUn kautta koulut voivat tilata kierrätysaskartelumateriaalia tekstiilitaidon, kuvaamataidon ja teknisen työn tunneille. http://www.lahdenyliopistokampus.fi/fi/paijat-hameen_luma-keskus/materiaalit/astu_-_askartelutukku

Kierrätystoiminta on osa kiertotaloutta. Kiertotalous on talouden malli, jossa materiaalit ja niiden arvo kiertävät, ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä. Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston arvion mukaan kiertotalouden vuosittaiset taloudelliset hyödyt Suomessa voisivat olla vähintään 2-3 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä.

Kierrätyskeskus Patinassa seurataan aktiivisesti mitä kiertotalouden ja kierrätyksen parissa Suomessa tapahtuu. Tällä hetkellä erityisen kiinnostuksen kohteena on tekstiilin hyötykäyttö. ”Olisi hienoa saada edes osa poltettavaksi menevästä tekstiilistä materiaalihyötykäyttöön”, sanoo vastaava työvalmentaja Katja Ålander.

Lahden seudulla vietetään 22. Ympäristöviikkoa 17.-23.9.2018. https://www.lahti.fi/palvelut/luonto-ja-ymparisto/ymparistoviikko. Kierrätyskeskus Patinassa on ympäristöviikolla eri tuoteryhmien alennuskampanjoita, joiden yhteydessä kerrotaan kierrätystoiminnan ympäristönäkökulmista. Tervetuloa seuraamaan Patinan toimintaa ”facessa” www.facebook.com/kierratyskeskuspatina/.

Kumppanuuspäivä Toivon kasvihuoneella

Keskiviikkona 29.8. Toivon kasvihuoneella vietettiin iloista kumppanuuspäivää. Yhteistyökumppanit ja toiminnassa mukana olleet tahot tutustuivat Toivon kasvihuoneeseen katsellen, kuunnellen, haistellen ja maistellen. Kasvihuoneen kesän aikaisen toiminnan ovat tehneet mahdolliseksi Lahden seurakuntayhtymän, Lahden kaupungin, Lahti Energian ja Lahti Aquan jouheva yhteistyö Lahden Työn Paikka Oy:n kanssa. Yhdessä tehtiin uutta ja hyvää, yli rajojen.

 

Lahti Energia tukee Toivon kasvihuoneen toimintaa. Janina Jokimies, Eero Seesvaara ja Anne Tuovinen yhteiskuvassa Lahti Energian nimikkotomaattien kanssa

Kumppanuuspäivässä saimme maistella Toivon kasvihuoneessa kasvaneita herkkuja, kun valmentaja Atte Vartiainen grillasi makkaran kaveriksi paprikaa, kesäkurpitsaa ja kipakkaa chiliä. Rohkeimmat herkkusuut haukkasivat chiliä reilun puraisun ja pyyhkivät sitten silmiään sen tulisessa syleilyssä. Puutarhuri Linda Halmemies esitteli yrttejä ja kertoi niiden käyttökohteista. Lämmin ja aurinkoinen kesä on kasvattanut muun muassa basilikat todella suuriksi ja herkullisiksi. Kasvihuoneemme on todistettavasti antanut voimaa niin kasveille kuin ihmisillekin.

Grillimestari Atte Vartiainen ja Toivon kasvihuoneen antimia.

Syksyä kohden kuljettaessa kukkien loisto muuttuu hiljalleen kypsyyden sävyiksi ja lopulta himmenee. Toivon kasvihuoneella on aina edulliset hinnat ja nyt kasvukauden loppua kohti hinnat ovat vielä edullisemmat. Herkullisen basilikan voit poimia mukaasi yhdellä eurolla. Tule ja ylläty valikoiman runsaudesta ja lähellä kasvatettujen kasvien  edullisuudesta!

Toivotamme kaikki tervetulleiksi Toivon kasvihuoneelle nauttimaan satokaudesta ja mukavasta tunnelmasta. Toivon kasvihuone on avoinna 12.09.2018 asti.

 

Toivon kasvihuoneen yhteystiedot:
Levonkatu 4,  15160 Lahti
työvalmentaja Atte Vartiainen, 044 708 1240, atte.vartiainen@lahdenpaikka.fi
työpajapäällikkö Reetta Jänis, 044 708 1816, reetta.janis@lahdenpaikka.fi
Toivon kasvihuoneen ajankohtaiset uutiset löytyy fb-sivuilta: www.facebook.com/toivonkasvihuone

 

Tervetuloa, herra ministeri!

Työministeri Jari Lindström avustajineen vieraili tiistaina 21.8.2018 Lahdessa ja yksi hänen tutustumiskohteistaan oli Lahden Työn Paikka Oy:n Kiveriön toimipiste. Vierailu oli jatkumoa kesäkuussa Helsingissä järjestetylle tapaamiselle, jossa edustajamme kävivät keskustelemassa ministerin kanssa pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen liittyvistä kehittämisideoista. Tuon käynnin yhteydessä esitimme ministerille vastavierailukutsun, jonka hän mielellään otti vastaan.

Tapaamisen tarkoituksena oli esitellä ministerille toimintaamme ja osoittaa dokumentoitujen valmennustulostemme kautta, millaisia ratkaisuita me voimme tarjota sekä työllisyyden edistämisen että työvoimapulan haasteisiin. Kestävän kasvun varmistamiseksi on tehtävä määrätietoisesti töitä työllisyysasteen nostamiseksi, osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi ja osatyökykyisten työelämäosallisuuden lisäämiseksi.

Tapaamisen päätteeksi ministeri kiersi tutustumassa työtehtäviin, joita valmentautujamme tekevät. Konkreettisen työn tekemisen kautta heille mahdollistuu kokemus sekä oman tekemisen merkityksellisyydestä että yhteisöön kuulumisesta. Ne ovat monelle pitkään työelämän ulkopuolella olleelle itsetuntoa vahvistavia tekijöitä. Työ mahdollistaa yleisten työelämävalmiuksien kehittymisen lisäksi ammatillisen osaamisen kasvun. Kiveriön toimipisteen tarjoamien töiden vaihtelevuudesta kertonee jotakin se, että vuositasolla teemme erilaisia alihankintatöitä useammalle sadalle asiakkaalle. Mukana tässä joukossa on sekä kertaluonteisia tilauksia että säännöllisiä, vuosia kestäneitä asiakassuhteita. Yrityksille yhteistyö kanssamme merkitsee myös yhteiskuntavastuun kantoa.

Ministerin ajatukset mm. pitkäaikaistyöttömien palvelutarpeen arvioinnista ja palveluiden resurssitehokkaasta kohdentamisesta vahvistivat uskoamme siihen, että kehitystyömme on kohdentunut oikeisiin asioihin. Arvostamme ministerin rohkeutta sanoa ääneen, että on joukko ihmisiä, jotka eivät koskaan tule avoimille työmarkkinoille työllistymään. Kun tämä asia on tunnistettu ja tunnustettu, voidaan myös heille alkaa rakentaa uudenlaisia osallisuutta tukevia palveluita.

Metallialasta kiinnostunut!

Syksyn valmennuksemme nostaa osallistujien valmiuksia työllistyä metallialan monipuolisiin tehtäviin.

Maksuton valmennus sisältää 8 valmennuskerran lisäksi myös aamukahvit ja sämpylän.

Ajankohta: 26.9. – 16.11.2018

 

Ilmoittaudu pikaisesti mukaan, paikkoja rajoitetusti! Lisätiedot ja ilmoittautuminen täältä.

Kaupunkikulttuurijuhla Block Party on taas täällä!

Lämpimästi tervetuloa kanssamme viettämään Lahden omaa korttelijuhlaa lauantaina 11.8. klo 15-22. Tapahtuma järjestetään Rautatienkadun kävelyalueella, Lanunaukiolla ja Torikadulla.

Tapahtumassa on luvassa esityksiä, musiikkia, työpajoja ja näytöksiä. Meidän pisteellämme Lanun aukiolla voit kokeilla kiipeilijän taitojasi kiipeilyseinällämme ja saada samalla vinkkiä kuinka edetä oman osaamisesi huipulle.

Lahti Block Party on kaikille avoin, urbaani kaupunkikulttuurijuhla, joka järjestetään Lahden keskustassa nyt viidettä kertaa.

Mukana Huipputekijä -hankkeemme väkeä, tule kanssamme viihtymään!

Yhessä Lahessa

Toivon kasvihuone sai alkunsa lahtelaisen muotoilijan, Marianne Valolan ideasta.  Marianne vei ajatustaan määrätietoisesti eteenpäin kahden kantavan teeman varassa; ”Uusia alkuja meille kaikille” ja ”Yhessä Lahessa”.  Lahden Työn Paikka Oy:n oli helppo sitoutua näihin teemoihin ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että 4.7. vietetään Toivon kasvihuoneen avajaisia.

Toivon kasvihuoneelta voi ostaa yrttejä ja kasviksia. Saman katon alta kierrätysmyymälästä löytyy käyttö- ja koriste-esineitä puutarhaan ja kotiin. Pikkukioskilta voi ostaa kahvia ja pikkumakeaa.

 

Toivon kasvihuoneen toiminnasta saat lisätietoja

 

Toivon Kasvihuoneen avajaiset

keskiviikko 4.7.2018 klo 10.00 alken
Levonkatu 4,  15160 Lahti
avoinna ma-pe 10-17
Tervetuloa!

 

Toivon kasvihuone on lahtelaista yhteistyötä, #yhessälahessa

 

 

Paljon onnea Ari!

Tiistaina 12.6.2018 juhlimme Patinassa Arin valmistumista kakkukahvien merkeissä. Annetaan Arin itsensä kertoa, mistä on kyse.

”Olen ollut täällä Patinassa vuoden 2016 syksystä lähtien. Tulin tänne TE-toimistossa tehdyn suunnitelman perusteella. Vuoden alussa aloitin merkonomiopinnot palkkatukityön ohessa. Nyt on tämän kevään aikana näytöt suoritettu ja voin juhlia valmistumista.”

Ari jatkaa kertomalla valmennusjaksonsa aikaisista kokemuksista; ”Patinassa vastuualueenani on ollut lähinnä kirjaosasto, johon kuuluu myös äänitteet. Tehtäviini on kuulunut tuotteiden hinnoittelu, myymäläosastosta huolehtiminen ja pientavaroiden kuvaus. Olen hoitanut myös polkupyörien kunnostusta.”

Valmistumisen lisäksi vietämme samalla Arin läksiäisiä. Ari haluaa kiittää työmahdollisuudestaan Patinassa; ”Täällä töissä on hyvin huomioitu selkäongelmani ja olen saanut työn ohessa kuntouduttua. Työ on katkaissut pitkän työttömyyden ja tuntuu että olen saanut kiinni normaalielämästä. Tämän työn kautta on tullut mahdollisuus hakeutua töihin muuallekin.”

Me haluamme omasta puolestamme kiittää Aria yhteisestä taipaleesta ja toivotamme hänelle rutkasti onnea tulevaan!

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksemme haastaa vastuunkantoon

Lahden Paikan Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on valmis ja julkaistu Sitoumus2050 –sivustolla. Sitoumus on ilmainen suomalainen innovaatio ja sitä valvoo Sitran asiantuntijaneuvosto. Tällä hetkellä sitoumuksia on tehty Suomessa yli 800.

Sitoumuksemme noudattelee perustehtäväämme:

LUPAAMME TYÖLLÄMME EDISTÄÄ TYÖTTÖMIEN HENKILÖIDEN TYÖLLISTYMISTÄ

Sitoumus terävöittää tavoitteitamme työllisyyden edistämiseksi jokapäiväisessä työssämme. Sen määrällisiä tavoitteita seurataan ja mitataan useita kertoja vuosittain.

Meillä on seuraavat tavoitteet sitoumuksen toteutumiseksi tulevan vuoden aikana:

– mahdollistamme valmentautujiemme osaamistason noston. Valmennusjaksomme aikana heillä on mahdollisuus tutkinnon osien suorittamiseen (15 tutkinnon osaa vuosittain) työelämänosaamistodistusten suorittamiseen (20 henkilöä vuosittain) ja muihin yksilöllisesti räätälöitäviin täsmäkoulutuksiin (40 henkilöä vuosittain).

– mahdollistamme valmentautujiemme työskentelyn yrityksissä osana valmennusjaksoamme (10 henkilöä vuosittain)

– ammattitaitoinen valmennuksemme johtaa kullekin henkilölle tavoitteen ja tilanteen kannalta soveltuvimpaan jatkosuunnitelmaan (valmennusjakson päättyessä 50 % sijoittuu työhön, koulutukseen tai muuhun jatkosuunnitelman kannalta mielekkääseen palveluun).

 

Olemme mukana erilaisissa Sitoumuksen tapahtumissa, mm. 28.5. Pikku-Vesijärven ympäristössä järjestettävässä LahtiSitoutuu –tapahtumassa sekä Kestävän kehityksen viikossa 30.5. – 5.6.

 

Haluamme haastaa yhteistyökumppanimme ja uudet yhteistyötahot mukaan tekemään oma sitoumus työllisyyden edistämiseksi.

Tutustu tarkemmin Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksiin ja käy tekemässä omasi https://sitoumus2050.fi/ .

 

Lisää mahdollisuuksiasi työllistyä!

Sara valmistui Patinan kierrätysmyymälässämme valmennuksemme avulla näyttötutkintoja suorittaen merkonomiksi ja sai töitä Kuusakoski Oy:ltä. Viime viikolla meiltä valmistui neljä uutta merkonomia ja heistä Terhi sai töitä Enialta heti valmistuttuaan. Meillä Lahden Paikassa voi suorittaa ammatillisia tutkinnon osia ja jopa koko tutkinnon työssä oppien. Tutkimusten mukaan ammatillinen tutkinto lisää mahdollisuuksia työllistyä. Myös me olemme huomanneet, että tutkintojen suorittaminen on lisännyt meillä työssä olleiden ja tutkinnon suorittaneiden henkilöiden työllistymistä.

600 000 suomalaisella ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Moni työttömänä oleva haluaisi kuitenkin lisätä ammatillista pätevyyttään opiskelemalla, mutta päätoiminen opiskelu voi olla taloudellisesti mahdotonta. Lisäksi mielikuva koulunpenkillä istumisesta ei välttämättä kiehdo. Meillä käyttöönotettu ammatillisten tutkintojen suorittamisen malli mahdollistaa työttömällekin opiskelun normaaleja työtehtäviä tehden. Kyseessä on ns. Valo-valmennusmalli, jossa esimerkiksi merkonomin tutkintoon johtavat osatutkinnnot opitaan käytännön työssä ja osaaminen näytetään ammatillisen oppilaitoksen kanssa yhteistyössä järjestetyissä näyttötilaisuuksissa.

Haluamme täydentää valmennettaviemme osaamista mahdollistamalla osaamisen nostamisen tutkintojen avulla henkilön työllistymiseksi. Tavoitteenamme on myös laajentaa tutkintojen suorittamismahdollisuus kaikkiin yksiköihimme ja muille aloille. Merkonomin tutkinnon lisäksi meillä on tällä hetkellä mahdollisuus suorittaa varastonhoitajan tutkinto sekä toimitilahuoltajan perustutkinnot työssä oppien.

Kiinnostuitko? Katso avoimet työpaikkamme. Lisätiedot Valo-valmennuksesta www.valo-valmennus.fi .

Meillä Valo-valmennus on otettu käyttöön osana Huipputekijä –hankettamme. Hankkeen rahoittajana on Hämeen ELY-keskus, ESR.

Yritysvierailu avartaa!

Ryhmävalmennuksessamme mukana olevia sekä meitä valmennuksen asiantuntijoita kävi vierailemassa viime viikolla hollolalaiseen metallialan yritykseen Holmet Oy:n sekä valtakunnallisesti kierrätystoimintaa tekevään Kuusakoski Oy:n Heinolan yksikköön. Vierailumme kiinnostuksen kohteena olivat erityisesti tämän päivän työelämän vaatimukset, yritysten toimintakulttuuri sekä tulevaisuuden työllisyysnäkymät.

Holmet valmistaa metallista komponentteja, koneita ja laitteita sekä tekee paljon alihankintatöitä mm. kaivosteollisuuteen. Kuusakoski Oy on teollinen kierrätysalan yritys, jonka erityisosaamista on metallien kierrätys. Molempia yrityksiä yhdistää metallin lisäksi positiivinen ja luottavainen asenne tulevaisuuteen. Molemmissa yrityksissä korostettiin myös työntekijöiden tärkeimpinä ominaisuuksina avointa mieltä ja halukkuutta oppia uutta sekä omaa aktiivisuutta työnhaussa.

Molemmat yritykset ovat toimineet pitkään myös yhteistyökumppaneinamme. Patinan yksikössämme toimiva kierrätyskeskus on virallinen sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) vastaanottopiste ja toimitamme rikkinäisistä laitteista tulleet jakeet Kuusakosken käsiteltäväksi. Eri jakeiden lajittelu on suunniteltu ja kehitetty yhdessä Kuusakoski Oy:n kanssa.

Yhteistyömme kyseisten yritysten kanssa on monipuolista: työvalmennuksessa meillä Patinan kierrätysmyymälässä toiminut Sara pääsi meiltä Kuusakoskelle toimistotehtäviin muutama kuukausi sitten. Holmetin kanssa yhteistyö on myös jatkunut pitkään ja meiltä on työllistynyt useita  henkilöitä heille erilaisiin metallialan eri tehtäviin.  Lisäksi olemme tehneet Holmetille metallialan alihankintatöitä jo vuosien ajan. Molemmat yritykset ovat olleet mukana myös ESR -rahoitteisessa Huipputekijä –hankkeessamme kehittäen yhteistyössä mm. ryhmävalmennustamme. Olemme saaneet yhteistyön avulla täsmällisempää tietoa yritysten tämänhetkisistä työllisyystarpeista ja työntekijän osaamistavoitteista.

Kiitos hyvästä yhteistyöstä Holmet ja Kuusakoski!

Kuvassa keskellä Holmet Oy:n tuotantojohtaja Jukka Ahonen sekä Lahden Työn Paikan valmentautujia ja valmentajia.

Oppimisen Paikka!

Lahden Työn Paikka Oy tarjoaa eri alojen opiskelijoille monipuolisia mahdollisuuksia kerryttää osaamistaan. Alkuvuoden ajan meillä on ollut harjoittelussa sosionomiopiskelija Topi, jonka oppimiskokemuksiin voit tutustua tässä jutussa. Tänään oli Topin viimeinen harjoittelupäivä ja me haluamme kiittää tulevaa sosionomia yhteisestä ajasta ja toivottaa tsemppiä opintoihin. 

 

Minun harjoitteluni Lahden Paikassa

Suoritin sosionomikoulutukseni ensimmäisen harjoittelun Lahden Paikassa. Harjoittelussa minua ohjasi yksilövalmentaja  Noora ja valtaosan ajasta harjoittelu tapahtui Patinassa. Harjoitteluni sisälsi yksilövalmentajan työn opettelemisen lisäksi itse kehittämäni liikuntaryhmän ohjausta ja suunnittelua, työskentelyä Huipputekijä -hankkeen parissa ja paljon muuta Lahden Paikan toimintaan liittyvää.

Valmennustilanteet olivat kehittäviä oppimiseni kannalta. Sain valmiuksia työnhaun ohjaamiseen, arviointikeskusteluihin ja tavoitteelliseen työskentelyyn. Varmuuteni valmennustyöhön kehittyi kokemusten ja palautteen myötä sekä tietotaitoni työhöni liittyvistä käsitteistä kasvoi valmennusharjoittelun aikana.

Oma projektini harjoittelun sisällä oli liikuntaryhmä, jonka ohjasin ja suunnittelin. Se sisälsi teoriaa ja käytännön valmennusta ryhmälle, yhteensä kuusi kertaa. Teoriavalmennuksessa käytiin läpi hyvinvoinnin kulmakiviä (liikunta, lepo ja ravinto) sekä eri liikuntamuotoja. Käytännön valmennus sisälsi venyttelyä, jumppaa, salibandyä ja sulkapalloa. Jakson aikana osallistujat täyttivät päiväkirjaa levosta, ravinnosta, liikunnasta ja fiiliksestä, minkä kävimme läpi valmennuksen päätyttyä. Liikuntaryhmää oli mukava ohjata ja palaute oli hyvin positiivista. Osallistujat olivat myös hyvällä asenteella ryhmässä mukana. Liikuntaryhmä kehitti omia ohjaustaitojani sekä projektin suunnittelukykyjäni.

Olin myös mukana Huipputekijä -hankkeen suunnittelussa. Pääsin työstämään kirjallista valmennusmateriaalia sekä tekemään kilpailutusta yritysten välillä palveluista, joita hanke tarvitsi. Pääsin myös osallistumaan hankkeen suunnitteluvaiheessa sen markkinointi- ja suunnittelutilaisuuksiin, valmennettavien haastatteluihin sekä osallistumaan hankkeen ensimmäisiin valmennuskertoihin. Hankkeessa työskentely kehitti myös projektityöskentelytaitojani.

Harjoitteluni sisälsi myös monipuolisesti Lahden Paikkaan tutustumista. Pääsin harjoitteluni aikana tutustumaan muiden Lahden Paikan yksiköiden toimintaan ja työtehtäviin. Kaiken kaikkiaan harjoitteluni oli hyvin opettava ja mielekäs ajanjakso, joka kehitti valmiuttani toimia valmennustyössä.

-Topi

Yhteinen tulevaisuus?

Tulevaisuuden organisaatio etsii kumppania tositarkoituksella!

Me täällä Paikassa olemme jo vuosia sitten valinneet yhdeksi strategiseksi tavoitteeksemme olla tulevaisuuden organisaatio. Henkilöstön kanssa käydyissä keskusteluissa olemme avanneet, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Meille se tarkoittaa mm. sitä, että kehitämme palveluitamme vastaamaan muuttuvan maailman tarpeita. Palvelukehityksessä on myös huomioitava lainsäädännössä ja palveluiden järjestämistä koskevissa säädöksissä tapahtuvat muutokset. Meille tulevaisuuden organisaationa oleminen tarkoittaa myös sitä, että pidämme huolta henkilöstöstämme ja sen tarvitsemasta osaamisesta.

Toimiessamme työllistämissektorilla törmäämme päivittäin työmarkkinoiden eriytymisen problematiikkaan. Tapaamme erittäin haastavissa tilanteissa olevia ihmisiä, joiden työttömyysjaksot ovat pitkittyneet. Samaan aikaan olemme tekemisissä yritysten kanssa, jotka kamppailevat jatkuvasti työvoiman saatavuuden ongelmien kanssa. Tätä kohtaanto-ongelmaa on meidän osaltamme lähdetty ratkomaan ESR-rahoitteisen Huipputekijä -hankkeen avulla. Tämä ei vielä yksinään riitä.

Syksyllä henkilöstöllemme järjestettiin valmennusta siihen, miten he voivat omassa työssään ohjata asiakkaitamme entistä työelämätavoitteisemmin. Tuon valmennuksen annin työstämistä jatkoimme tukipalvelu-, valmennus- ja tuotantotiimiemme yhteispalaverissa tiistaina 6.3.2018. Aamun hedelmällisen ideoinnin yksi merkittävin oivallus oli se, että ollaksemme aidosti tulevaisuuden organisaatio, tarvitsemme itsellemme strategisia kumppaneita.

Näitä kumppaneita voisivat olla esimerkiksi alueen yritykset, kuntien työllisyysyksiköt ja alueen työllisyyshankkeet, TE-toimisto tai erilaiset henkilöstöpalveluyritykset. Näkemyksemme mukaan tällaiset strategiset kumppanuudet auttaisivat kaikkia osapuolia toteuttamaan omaa perustehtäväänsä vaikuttavammin ja tehokkaammin. Meidän kannaltamme se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että asiakkaamme työllistyisivät meillä toteutetun valmennusjakson jälkeen nykyistä useammin avoimille työmarkkinoille. Kumppanin kannalta se voisi olla jotakin muuta, jotain sellaista, johon meidän osaamisemme ja asiantuntijuutemme tuottaisi lisäarvoa.

Jos kumppanuus työllistämispalveluita ja teollista alihankintaa tarjoavan yhteiskunnallisen yrityksen kanssa kiinnostaa, meihin saa olla yhteydessä!

 

Katja Aalto
kehittämispäällikkö
puh. 044 708 0181, katja.aalto@lahdenpaikka.fi
https://www.facebook.com/LahdenPaikka/
https://twitter.com/LahdenPaikka

Verkkokauppa on auki!

Lahden Työn Paikan kirjansitomon verkkokauppa on avattu! Verkkokaupasta löydät laadukkaat muistikirjat moneen tarkoitukseen. Tarjolla pistesivuisia Bullet journal käyttöön soveltuvia kauniita muistikirjoja erilaisilla kansilla, kierresidottuja vihkoja pisteellisillä sivuilla sekä vihkoja. Tuotevalikoima tulee laajenemaan jatkuvasti joten pistä osoite talteen.

Jos haluat suunnitella omannäköisesi kirjan valitsemillasi kansimateriaaleilla ja painatuksilla, otathan rohkeasti yhteyttä meihin! Muistikirjojen ja vihkojen personointiin liittyen voit laittaa tiedusteluja sähköpostitse, esa.heiskanen@lahdenpaikka.fi

Tutustu ja ihastu verkkokauppamme valikoimiin, https://lahdenpaikkakirjansitomo.elisakotisivut.fi/

 

 

Kiitos yhteispelistä ja aikaansaamisen vuodesta 2017!

Taas lähestyy Vapahtajamme syntymäjuhlan, joulun, aika. On aika hiljentyä ja pohtiakin.

Tuntuu, että aina vuoden lopuksi on saatava maailma valmiiksi, vaikka eihän sitä kaikkien teidän hyvät asiakkaamme, yhteistyökumppanimme ja Paikan joukkueemme tuloksellisesta työstä huolimatta valmiiksi saada, ja hyvä näin!

Olemme onnistuneet tehtävässämme rakentaa tulevaisuutta ihmisille ja alueellemme. Olemme saaneet aikaan mitattavia ja merkittäviä tuloksia! Olemme tuottaneet arvoa ja noudattaneet arvojamme. Tämä on yhteiskunnallista hyvää olemmehan yhteiskunnallinen yritys.

Haluan kiittää  asiakkaitamme, yhteistyökumppaneitamme ja koko Paikan joukkuetta.

Toivotan myös riemullista joulujuhlaa ja onnellista vuotta 2018.

 

Parhain terveisin

Pekka Kotiaho

Toimitusjohtaja

Kasvun Paikka

Lahden Työn Paikka Oy:n yksi pitkäikäisimmistä tuotantoaloista on metalli. Työpajallamme palvelemme monipuolisesti metallialan yrityksiä lanka-, putki- ja levytuotteiden valmistajana. Ydinosaamiseemme kuuluu langan taivutus ja hitsaaminen tuotteiksi, putkien taivutus, levyn leikkaus ja särmäys sekä erilaiset puristintyöt.

”Kansainvälisillä markkinoilla näkyvä metallialan noususuhdanne heijastuu myös meidän toimintaamme” kertoo metalliliiketoiminnasta vastaava kehittämispäällikkö Ensio Sipilä. ”Suurimmat päämiehemme ovat kansainvälisillä markkinoilla toimivia vientiyrityksiä ja heidän kasvunsa näkyy myös kasvuna meillä. Volyymimme kasvun taustalla on lisäksi aktiivinen uusasiakashankintamme” jatkaa Sipilä.

Ensio kertoo, että vuonna 2017 metalliyksikön liikevaihto tulee kasvamaan jopa 40 % ja kasvua on odotettavissa myös ensi vuodelle. ”Kasvun myötä voimme tarjota yhä useammalle työttömälle mahdollisuuden määräaikaiseen työhön ja sitä kautta väylän työllistyä pysyvästi avoimille työmarkkinoille. Uudet toimeksiannot takaavat sen, että valmentautujamme pääsevät tekemään monipuolisisesti erilaisia työtehtäviä ja kartuttamaan osaamistaan.”

Positiivisista näkymistä johtuen Lahden Työn Paikka Oy on palkkaamassa vastaavaa työvalmentajaa metallialan työnjohdollisiin tehtäviin vakituiseen työsuhteen. ”Toivomme löytävämme ihmisläheisestä työstä innostuneen metallialan osaajan kehittämään toimintaa yhdessä meidän kanssamme” toteaa Ensio haastattelun lopuksi.

Ollaan yhteyksissä!

Moikka!

Olen Marjut Jalo ja aloittanut yksilövalmentajan työtehtävissä Lahden Työn Paikka Oy:llä elokuun alussa. Varsinaisesta valmennustyöstä minulla on vajaan kolmen vuoden kokemus Uudenmaan alueelta. Työhistoriaani kuuluvat myös laaja-alaiset hotelli-, ravintola-, kaupan- ja koulutusalan työtehtävät. Yrittäjyyskin on minulle tuttu konsepti. Kokemusta on siis kertynyt monipuolisesti, ja urallani olen kohdannut monenlaisia haasteita laidasta laitaan.

Olen perheellinen, avoin ja sosiaalinen paljasjalkainen lahtelainen. Ihmisten kanssa toimiminen kuuluu vahvuuksiini ja vuosikymmenien kokemuksen ansiosta osaan hoitaa erilaisia asiakkaita ja tilanteita niiden vaatimalla tavalla. Minulla on vahva halu auttaa, rohkaista, kannustaa ja tukea, joten uskon, että tämän hetken tietojani, taitojani ja kokemuksiani sekä omaa persoonaani hyväksi käyttäen tulen viihtymään erittäin hyvin Lahden Työn Paikka Oy:n moniosaajien porukassa. Ensisijainen työpisteeni tulee sijaitsemaan Patinassa.

Ollaan yhteyksissä! Ystävällisin terveisin,

Marjut
044 708 1647
marjut.jalo@lahdenpaikka.fi 

Kierrätysmuotisuunnittelija, refashionista Arja tekee ihmeitä

Vaatetusalan artesaani Arja Ulmanen Lahdesta lähti opiskelemaan visuaalista markkinointia oppiakseen lisää vaatteiden esille laitosta. Jo vaatetusalaa opiskellessaan Patinan kierrätysmyymälä oli tullut Arjalle tutuksi ehtymättömänä materiaalivarastona. Nyt Arja on palannut Patinaan ja työstää kiivaasti opintoihinsa liittyviä näyttöjä eikä kyseessä olekaan mikään ihan pieni projekti!

Refashionista Arja valmistelee Ympäristöviikolle (18.–24.9.2017) kierrätysmuotiin liittyvää somistusta ja osastoa Patinan myymälään sekä muotinäytöstä lauantaina 23.9 järjestettävään Ympäristöviikon Ympäristökylä-tapahtumaan. Näitä tapahtumia ja luomiaan vaatemallistoja varten Arja on tehnyt mittavan materiaalinkeruu-urakan, onneksi Patinassa on mistä valita.

Arja uppoutuneena materiaalivuorien keskelle

Arja lupautui antamaan meille hukan esimakua siitä, mitä tuleman pitää ja esitteli joitakin mallistoonsa kuuluvia tuotteita.

”Ensinnäkin kannustan kaikkia ihmisiä tuunaamaan vaatteita. Pienellä rahalla ja vaivalla saat yksilölliset ja suuri sinulle sopivat vaatteet ja asusteet. Tuunaamaalla vaatteitasi voit tuoda itsesi esiin juuri niitä puolia, joihin haluat muiden kiinnittävän huomiota ja samalla tuntea oman olosi viihtyisäksi ja mukavaksi. Kukapa ei haluaisi tuntea itseään kauniiksi?” sanoo Arja.

Erilaisia yksilöllisiä tuunattuja vaatteita

Kierrätysmuotisuunnittelija Arja on taiteessaan hyödyntänyt myös kierrätykseen lahjoitettuja kodintekstiilejä ja luonut mm. kokonaisen kaavoitetun verhomekkomalliston. ”Syvennyn ensin kankaaseen ja mietin, millaisen fiiliksen se tuo. Syntyvä fiilis ohjaa sitä, millainen mekko mistäkin verhokankaasta syntyy” kuvailee Arja suunnittelutyötään.

Muodin tekeminen uuden luominen ei aina edellytä sitä, että pitäisi osata ommella tai olla muuten käsistään taitava. Tästä hyvä esimerkki on Arjan kantaa ottava Flanellipaita -mallisto, jossa vaatteisiin on geelimäisellä Kloritella tuunattu lauseita.  Pukeutumisellamme viestimme aina jotakin, sen voi tehdä myös selkokielellä. Arjan mallistoja ja tuunaamia asukokonaisuuksia pääset ihastelemaan myös Kätevä & Tekevä -messuilla marraskuussa. Tuotteiden suunnittelun ja valmistuksen jälkeen Arjan seuraava askel onkin miettiä, miten tuotteiden myynti hoidetaan. Kiinnostuneita ostajia varmasti löytyy!

 

 

KierrätysPaikka Kujala

Tämän vuoden helmikuusta lähtien Kujalan jäteasemalla on toiminut KierrätysPaikka Kujala, joka on Lahden Työn Paikka Oy:n ylläpitämä ja Patinan alaisuuteen kuuluva kierrätyspiste. KierrätysPaikka Kujala on myös yksi LAMK:n hallinnoiman EAKR-rahoitteisen Kiertoliike -hankkeen toiminnoista. Kehittämispäällikkömme Katja suuntasi Kujalaan selvittämään, miten tällainen toiminta istuu organisaatiomme perustehtävään ja edistää työttömien pääsemistä työelämään.

Aloitin kierrokseni pienestä varastomyymälästä, jossa minut vastaanottaa iloisesti hymyilevä Niko. Hän kertoo, että KierrätysPaikka Kujalan työtehtävät muodostuvat neljästä suuremmasta työkokonaisuudesta; myymälässä työskentelystä, kontilla olosta, huonekalujen purusta sekä alueella toimivien muiden yritysten työtehtävistä. Pääsääntöisesti toimistotyössä viihtyvä kehittämispäällikkö ei vielä tämän perusteella saanut ihan selkeää käsitystä siitä, mitä palkkatuella työllistetyt Kujalassa tekevät, joten Nikon opastuksella sain hiukan kattavamman perehdytyksen toimintaan.

KierrätysPaikka Kujalan varastomyymälä on auki ma-pe 9-17 ja touko-kesäkuun ajan kokeilemme myös lauantaiaukioloja. Päätökset jatkosta tehdään kokeilun perusteella. Myytävänä on jäteasemalle tuotua mutta käyttökelpoista kierrätykseen luovutettua tavaraa. Niko kertoo, että erityisesti erilaiset rakennusmateriaalit ovat sellaisia, joita ei esim. Patinassa ole samalla tavalla myynnissä. Tällä hetkellä myynnissä on mm. laattoja, tapettia ja erilaisia lattiamateriaaleja. Seinustoilla nojailee myös vanhoja ovia sekä ikkunanpokia. Myymälän työtehtävinä Niko mainitsee järjestelyn ja tavaroiden esille laiton, asiakaspalvelun ja kassatyöskentelyn. Nikon mukaan asiakkaita ei vielä käy kovin paljon mutta tietoisuus tällaisen paikan olemassaolosta lisääntyy pikkuhiljaa. Toki myymälällä on jo omat vakioasiakkaansa.

Myymälältä suuntaamme kontille, joka sijaitsee jäteasema Pillerin välittömässä yhteydessä. Sieltä löydämme myös Ari-Pekan, joka mielellään kertoo, mitä tämä mystinen kontilla työskentely tarkoittaa. ”Kun auto ajaa Pillerille, voidaan asiakasta mennä auttamaan. Hänelle voidaan kertoa, että jos kuormassa on siistiä ja ehjää kierrätyskelpoista tavaraa, asiakas voi sen halutessaan lahjoittaa meille. Asiakkaat ovat suhtautuneet tähän tosi myönteisesti. Osa kierrätykseen luovutetuista tuotteista viedään myyntiin Kujalan omaan varastomyymälään, osa otetaan tänne konttiin talteen ja viedään sitten Patinaan myytäväksi.” Kontilla työskentely vaatii Ari-Pekan mukaan asiakaspalvelutaitoa ja kykyä eroa se, mikä on myyntikuntoista tavaraa. Kiitän Ari-Pekkaa kattavasta esittelystä, jatkossa minäkin ymmärrän, mitä valmentautujamme tekee, kun hän on ”kontilla”.

Seuraavaksi Niko johdattaa minut hiukan kauempana sijaitsevaan halliin, jossa tapahtuu huonekalujen purku. Laajalla piha-alueella on valtavat röykkiöt mm. sohvia, runkopatjoja sekä muita käyttökelvottomia huonekaluja. Hallissa huonekaluista erotellaan metalliosat. Viimeisimpänä toimintona on käynnistynyt sahauspalvelu, jossa eroteltu puujäte pilkotaan ja myydään edelleen polttopuuna. Esikäsitellyt huonekalut jatkavat matkaansa LATE – lajittelulaitokseen.

”Tämä on ehkä fyysisesti raskainta työtämme. Huonekaluja täytyy nostella pois pinoista ja kantaa purkuhalliin. Työturvallisuussyistä täällä ei voi koskaan työskennellä yksin vaan paikalla pitää olla aina kaksi työntekijää” kertoo Niko. ”Tätä hommaa on tarjolla niin paljon, kun vain jaksaa tehdä”. Tämä minun on helppo uskoa, kun katselen vaikuttuneena ympärilläni kohoavia huonekalujätekasoja. Opastaessaan minua takaisin varastomyymälälle, Niko kertoo minulle heidän huolehtivan myös ulkoalueiden siisteydestä ja tekevän mm. erinäköisiä siivous- ja kunnossapitotehtäviä alueen muille yrityksille.

KierrätysPaikka Kujala tarjoaa monenlaista tekemistä


Tässä vaiheessa kiitän Nikoa kattavasta ja perusteellisesta esittelykierroksesta, joka auttoi minua ymmärtämään huomattavasti paremmin sitä, mitä valmentautujamme KierrätysPaikka Kujalassa tekevät. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ollut vielä kauhean selkeästi tullut esiin se, mikä on toiminnan työllistymistä edistä ulottuvuus joten jatkoin vielä hiukan keskustelua Ari-Pekan ja Pietun kanssa.

Ari-Pekka kertoo hakeutuneensa työkkärin kautta Patinaan ja on aloittanut palkkatukijaksonsa tammikuussa. Hän työskentelee sekä Patinassa että Kujalassa. Pietu oli huomannut paikkailmoituksen nettisivuilla ja hakeutui sitä kautta Kujalaan. Kumpikin piti palkkatukijaksoa hyvänä vaihtoehtoa työttömänä kotona olemiselle. ”On hyvä kun työrytmi pysyy yllä. Palkkatukityössä saa myös luotua suhteita mahdollisiin työpaikkoihin” kertoo Ari-Pekka. Myös Pietu korostaa päivärytmin ja mielekkään tekemisen merkitystä.

Kujalassa tapaamani miehet ovat kaikki sitä mieltä, että voisivat suositella vastaavaa myös ystävilleen. ”Kuukauden työkokeilulla voi varmistaa sen, että onko tämä itselle sopiva homma.” Pietun mukaan työ on joskus fyysisesti raskasta ja asiakaspalvelutaitoja tarvitaan. ”Täällä on mahdollisuus oppia uutta ja nähdä, miten tietyt asiat käytännössä toimivat. Olen aikaisemmalta koulutukseltani ympäristönhoitaja ja olen hakenut opiskelemaan ympäristötiedettä ja ympäristötekniikkaa” hän kertoo. Myös Ari-Pekan tulevaisuus näyttää valoisalta, kesäksi on ensin luvassa keikkahommia yksityisessä yrityksessä ja syksyllä jatkuvat opinnot aiemmin kesken jääneiden toimitilahuoltajaopintojen parissa. ”On parempi olla aktiivinen ja tehdä jotain, ettei kynnys lähtemiselle nouse liian korkeaksi” toteavat herrat yksimielisesti.

Ari-Pekka ottaa kontilla vastaan kierrätyskelpoista tavaraa ja Pietu kiristää varastomyymälässä myynnissä olevien pyörien vaijereita

Kiitos!

Kiitokset hyvät asiakkaat ja yhteistyökumppanit!

Lahden Työn Paikan ensimmäiset viisi kuukautta tästä maamme sadannesta juhlavuodesta ovat menneet teidän ansiostanne ja joukkueemme ansiokkaalla työllä jokseenkin suunnitelmiemme mukaisesti. HYVÄ !!! Tarkoituksemmehan ei ole tehdä roimasti rahaa, vaan rakentaa valmennuksen ja oikeiden töiden kautta ihmisille tulevaisuutta, johon työ ja elämä tuovat sisältöä. Tuossa olemme onnistuneet ja samalla olemme saaneet pidetyksi taloutemme tasapainossa.

Työtilaisuuksia näyttää ihmisille avautuvan mukavasti edellisiä vuosia paremmin, vai lienemmekö kehittyneet taitavammiksi niitä luomaan ja etsimään.

Talouden positiivinen vire näkyy myös meillä kohtuullisina tilauskantoina ja mielekkäinä töinä, joita tuntuu riittävän. Panostuksemme kiertotalouteen on näkynyt entistä paremmin kuluneen vuoden aikana jatkuu. Teolliset toimet ovat tehneet vahvasti työtä ja tulosta. Lisäksi tilauskantaa on jo syksyynkin.

Kesään mennään siis valoisin näkymin, vaikka sote- uudistus ja valtiolliset linjaukset ovatkin nostaneet vaaditun suoritustason rimaa korkeammalle. Elämme kehityksen mukana.

Sote-uudistuksen merkitys toimintaamme voi olla suuri tai se voi olla olemattakin. Tämä kuvastaa hyvin tilannetta, jossa kaikki hiukan odottelevat. Mikä tahansa tuleva suunta onkin, on paras tulevaisuutemme vakuutus hyvin tehty työ ja asiakkaan tunnustus. Hyvin olemme työmme tehneet ja asiakkaammekin ovat sen tunnustaneet. Onhan paljon sattunut ja tapahtunutkin. Välillä tuntuu, että vauhti on liiankin hirveä. Ei kuitenkaan ole ollut. Olemme eläneet nyt jo 10 kuukautta meiltä oletetulla tavalla ja saaneet paljon aikaan ihmisten ja tämän Lahden ja Hollolan alueen hyväksi.

Suuret kiitokset kaikille mukana olleille ja oleville.

Yhdessä saamme paljon aikaiseksi.

Nautitaan kesästä ja rentoudutaan, jolloin jaksamme syksylläkin tuoda hyvää toistemme maailmaan ja laitta hyvän kiertämään.

Parhain terveisin
Pekka Kotiaho
toimitusjohtaja

Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä

Toukokuun viimeisenä päivänä vietettiin Lahden Työn Paikka Oy:n valmennus- ja tukipalveluhenkilöstön työhyvinvointipäivää. Tällä kertaa paikaksi oli valikoitunut Hollolan Hirvi, joka tarjosikin maukkaiden antimien lisäksi hyvät puitteet yhteiselle kehittämiselle.

Iltapäivän aikana kuulimme sekä toimitusjohtajamme katsauksen organisaatiomme tulevista näkymistä että syksyllä käynnistyvästä työntekijöidemme osaamisen kehittämiseen tähtäävästä valmentajille suunnatusta työnhakukoulutuksesta. Koulutuksen tarkoituksena ei ole tukea henkilöstöämme hakeutumaan muualle töihin vaan antaa heille uusia eväitä perustehtävämme toteutukseen eli pitkäaikaistyöttömien työmarkkinoille pääsyn tukemiseen. Kouluttajaksemme tulee Virpi Kumpulainen MunJob Oy:stä.

Antoisaa oli myös kuulla yritysvalmentaja Torfinn Slåenin puheenvuoro palautteen antamisesta. Valmennustyömme on jatkuvaa havainnointia ja havaintojen puheeksi ottamista, joten asiasisältö oli juuri meille sopiva! Yksi päivän kohokohdista oli Torfinnin johdolla pelaamamme korttipeli. Pelin avulla käsittelimme asioita, jotka työyhteisössämme antavat energiaa ja asioita, jotka vievät energiaa pois perustehtävän toteutukselta. Johtoryhmämme saikin päätöksentekonsa tueksi hyvät eväät siihen, mihin asioihin henkilöstö toivoisi muutosta.

Kiitos kaikille päivän järjestelyihin osallistuneille sekä ennen kaikkea osallistujille, te teitte päivästä onnistuneen!

Valmennus- ja tukipalveluhenkilöstön kehittämisiltapäivä Hollolan Hirvessä 31.5.2017

Paikan päällä kuultua

Paikan päällä kuultua -juttusarjassa esittelemme Lahden Työn Paikka Oy:n tukipalvelu- ja valmennushenkilöstöä ja heidän työtehtäviään. Haastattelijamme jalkautuvat toimipisteisiimme ja ottavat paikan päällä selvää myös sellaisista asioista, jotka ei välttämättä yleisesti ole tiedossa. Juttusarjan kolmannessa osassa kerromme, kuka 51-vuotias työntekijämme on ehtinyt toimimaan luottamusmiestehtävissä neljällä eri vuosikymmenellä!

Jari Hartman, onko tässä luottamusmiesvuosien laskennassa tapahtunut joku virhe?

Ei ole, minä en tee numeroissa virheitä. Luottamusmiesurani aloitin v. -88 silloisessa teknisessä virastossa ja varapääluottamusmies olin vuosina 2000–2004. Pääluottamusmiehenä olen toiminut vuosina 2005–2016, ensin Lahden kaupungilla ja myöhemmin Lahden Seudun Kuntatekniikka Oy:ssä. Kyllä noita vuosikymmeniä kertyy se neljä!

Sinun valittiin 24.5.2017 Lahden Työn Paikka Oy:n JHL:n pääluottamusmieheksi, onneksi olkoon Jari valinnasta.

Kiitos! Valintani myötä Paikan pääluottamusmiesten määrä nousee kahdesta kolmeen. Aiemmin Jytyn pääluottamusmies on hoitanut myös JHL:n jäsenten asioita. Luottamusmiesten työ henkilöstön etujen valvonnassa on erittäin tärkeätä, oli sitten kyse työsuhteista, palkkauksesta tai muista sopimusasioista. Luottamusmiehet tekevät merkittävää työtä edistääkseen ja varmistaakseen henkilöstön oikeuksien toteutumista työpaikoilla.

Nyt ihan pakko kysyä, että pitääkö kaupungilla kiertävä legenda paikkaansa, että sinulla olisi erehtymätön päässälaskutaito?

Kerran eräs ESS:n toimittaja kirjoitti, että ”Hartman laskee nopeammin päässä kuin moni taskulaskimella”, joten kyllä siinä jotain perää saattaa olla. Numerot kyllä ovat vahvuuteni. On minussa muitakin puolia, perheeseeni kuuluu tyttären lisäksi kolme kissaa ja harrastan politiikan ja AY-toiminnan ohella myös raviurheilua.

Jari Hartman
JHL:n pääluottamusmies
puh. 050 3824 990

Kirjoja ja sidontaa

Kiveriön työvalmennusyksikössä sijaitseva Kirjansitomomme tarjoaa monipuolisia valmennuspaikkoja sekä palvelee yritys- ja kuluttaja-asiakkaita. Työvalmentaja Tuomo Veijanen lupautui kertomaan omasta työstään Kirjansitomossa. ”Tänään olen kansittanut erään yhdistyksen historiikkia. Sadan kappaleen kirjaerä on tilattu paikalliselta kirjapainolta, joka puolestaan on tilannut sidonnan alihankintana meiltä. Tämän kokoinen erä alkaa olla suhteellisen suuri käsin sidottavaksi mutta aika pieni suurilla koneilla tehtäväksi. Jos joku haluaa julkaista vaikka omakustanteisen runokirjan ja teetättää sitä vaikka vain viisi kappaletta, meillä sekin onnistuu.”

Tuomo kertoo pätevöityneensä kirjojen sidontaan aiempien työtehtäviensä kautta; hän on työskennellyt sekä graafisella alalla käytännön töissä että suunnittelutehtävissä ja lisäksi opettanut alan opiskelijoita. ”Homma edellyttää käden ja silmän yhteistyötä ja kirjan rakenteen ymmärtämistä. Hyvän ohjauksen avulla lähestulkoon kuka tahansa osaa tehdä kirjan” kertoo Tuomo.

Kuinka graafisen alan opettaja pärjää työvalmentajan tehtävissä? Tuomon mukaan hyvin, sillä työn ydin on hyvin pitkälle sama, sitä vain tehdään erilaisessa ympäristössä. ”Ensin käydään asia teoriassa läpi, sitten harjoitellaan käytännössä. Kun on hetki tehty työtä, käydään läpi, miten tekeminen sujui, missä onnistuttiin ja miksi joku asia kannattaisi ehkä tehdä toisin. Sekä opettajana että työvalmentajana tarvitaan taitoa toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Opettajana joutuu huomioimaan enemmän ryhmästä nousevia tarpeita, valmentajana työtäni ohjaavat enemmän ulkopuoliset asiakkaat ja heidän toimeksiantonsa, jotka sitten valmentautujien kanssa toteutamme heidän tarpeensa ja tavoitteensa huomioon ottaen. ”

Kirjansitomon ulkopuoliset asiakkaat voivat alihankintatöitä teettävien yritysten lisäksi olla myös yksityisiä ihmisiä, mitä Tuomo markkinoisit tälle kohderyhmälle juuri nyt? ”Ensinnäkin jos jollain on opinnäytetyö tai vastaava tutkintotyö vailla kansitusta niin meillä sellaiset hoituvat sujuvasti. Ja jos asialla on erityisen kiire, niin pientä lisämaksua vastaan voimme hoitaa sen pikatoimituksena. Meiltä saa myös esim. kesän juhliin persoonalliset ja räätälöidyt juhlakutsut, suurkuvatulostimilla tehdyt seinäjulisteet tai vaikka pöytiin asetettavat juhlamenut. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, me kyllä autamme.”

Lisätiedot ja yhteydenotot

Esa Heiskanen
044 708 0765
esa.heiskanen@lahdenpaikka.fi

Työvalmentaja Tuomo Veijanen ja Kirjansitomon tuotteita keväällä 2017

Sinulle sopiva Paikka?

Meillä on täällä Paikassa oikeastaan jatkuvasti avoinna erilaisia valmennuspaikkoja. Kierrätyskeskus Patinassa on tällä hetkellä avoinna mm. paikat sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyyn ja tavaran vastaanottoon. Patina tarjoaa kuitenkin hyvin monipuolisia ja vaihtelevia työtehtäviä, joita me emme itsekkään ymmärrä aina avoimina paikkoina ilmoittaa.

Toukokuun alussa Patinan eteinen sai uuden ilmeen ja kehittämispäällikkömme Katja kävi kyselemässä, mistä oli kyse. Sisääntulon liepeiltä löytyi yksi valmentautujistamme haalariin pukeutuneena maalipönttöjen keskeltä. Vastassa oli taidelukion käynyt 22-vuotias Venla, joka oli tarttunut tehtävään heti kun oli tullut puheeksi, että eteistä voisi piristää seinämaalauksin. Kysyttäessä Venla suostui ottamaan suunniteltavakseen ja toteuttaakseen projektin yhdessä toisen valmentautujan kanssa.

Venla tuli Patinaan viime syksynä. Hän aloitti työskentelyn perinteisissä kierrätyskeskuksen työtehtävissä, tavaran lajittelussa. Vuodenvaihteen jälkeen käsistään kätevälle valmentautujalle löytyi kuitenkin mielekkäämpää tekemistä uusiotuotepajalta, jossa hän pääsi valmistamaan MM-kisoihin liittyvää sisutusrekvisiittaa mm. vanhoista suksista. Tuon homman loputtua Venla työskenteli välillä kierrätysmyymälän tehtävissä, kunnes maalausprojekti käynnistyi.

Venla pitää hyvänä, kun saa työskennellä itsenäisesti ja luovasti omia ideoitaan toteuttaen. Seuraava mahdollisesti toteutettava projekti voisi olla Patinan sisääntulon ehostaminen ulkopuolelta. Venla pitää hyvänä, että voi Patinassa tehdä töitä ja miettiä samalla omia tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Avoimet valmennuspaikkamme löydät nettisivuiltamme. Valmennusjaksomme toteutetaan pääsääntöisesti työkokeiluna tai palkkatukityöllistämisenä. Valmennusjaksoihimme kuuluu oleellisena osana ammatillisen työtulevaisuuden suunnittelu ja työnhaku. Oli sinulla sitten osaamista valokuvauksesta, tapahtumajärjestelystä, somistuksesta tai vaikka markkinoinnista, Patinasta voi löytyä juuri sinulle sopiva Paikka.

”Työt on tehty, nyt korjataan jäljet”

Moderni ”metallimies” Petra

Metallialasta ja metallityöpajasta puhuttaessa on helppo luoda verkkokalvoilleen stereotyyppinen heijastus hiukan hämärästä, raudalta tuoksuvasta hallista, jossa raavaat miehet paiskivat hommia likaisissa haalareissa. Lahden Työn Paikka Oy:n Mukkulan työvalmennusyksiköstä löysin kuitenkin 24-vuotiaan Petran, jonka työtehtäviin kuuluu mm. kotimaisten design-huonekalujen ja sisustuselementtien valmistaminen. Nyt on aika ravistella noita pölyttyneistä mielikuvia ja ottaa selvää, mistä on kyse.

Petra Nieminen on suorittanut kone- ja metallialan perustutkinnon ja valmistui vappuna 2015. Töitä ei etsinnöistä huolimatta löytynyt ja syksyllä 2016 hän ystävän vinkin perusteella otti yhteyttä Mukkulan metalliyksikön yksilövalmentajaan. Vaikka Petra itse asui samalla suunnalla kuin työpajamme sijaitsee, hän ei koskaan ollut tällaisesta Paikasta kuullutkaan. Yksilövalmentajan tapaamisen kautta Petran tie johti ensin työkokeiluun, sitten palkkatuelle ja nyt hän on määräaikaisessa työsuhteessa.

”Valmistamme erilaisia design tuotteita mm. Showroom Finlandille. Täällä ollessani olen tehnyt erilaisia pöytiä, naulakoita, vaaterekkejä, ja henkareita” kertoo Petra. Showroom Finland tuotteille on yhteistä innovatiivinen ja ajaton design. Tuotteita on myynnissä mm. Finnish Design Shopissa, Vepsäläisellä ja Stockmannilla. ”Showroom Finlandille valmistamamme tuotesarjan on suunnitellut päijäthämäläinen muotoilija ja sisutusarkkitehti Tapio Anttila. Valmistamme tuotteita myös muille suunnittelijoille. ”

”Työ on tarkkaa ja laatuvaatimukset ovat erittäin korkeat. Pääsääntöisesti pidän työstäni. Vaikka ajauduin metallialalle vähän niin kuin vahingossa, tuntuu tämä ihan mielekkäältä hommalta. Itse tulin täältä paikkaa kyselemään kaverin suosituksesta ja voin kyllä suositella muillekin samaa, jos töitä ei meinaa löytyä. ”

Takuulla hyvä huolto!

Täyden palvelun Pienkonehuoltomme huoltaa, korjaa, myy, vuokraa ja varastoi. Pienkonehuoltomme löydät Mukkulasta Laatikkotehtaankadulta

Lahden Työn Paikka Oy:n Pienkonehuolto on maahantuojan valtuuttama takuuhuoltopaikka. Ostaessasi polttomoottorikoneesi esim. K-raudasta, Prismasta tai Terrasta, me hoidamme koneesi takuuhuollon. Huoltamamme merkit ovat Briggs & Stratton, Echo, Husqvarna, Jonsered, McCulloch, Mtd, Partner, Ryobi ja Stiga.

Takuuhuoltojen lisäksi korjaamme mahdollisuuksien mukaan kaikkia pienpolttomoottorikäyttöisiä koneita ja laitteita (ei perämoottoreita). Mikäli oman moottorisahan käyttötarve tuntuu vähäiseltä eikä ole naapuria, jolta sahan voisi lainata, meiltä sen voi myös vuokrata. Vuokraamme myös raivaussahoja, ruohonleikkureita ja lehtipuhaltimia. Meiltä voit tiedustella myös pienkoneiden kausisäilytystä.

Takuulla tavataan;

Laatikkotehtaankatu 7, 15240 LAHTI
puh. 044 708 1227

Aukioloajat

Kesäsesonki 8.5. – 1.9. avoinna ma-pe klo 8 – 16.30
muina aikoina ma-pe klo 8.00 -15.00

 

Paikan päällä kuultua

Paikan päällä kuultua -juttusarjassa esittelemme Lahden Työn Paikka Oy:n tukipalvelu- ja valmennushenkilöstöä ja heidän työtehtäviään. Haastattelijamme jalkautuvat toimipisteisiimme ja ottavat paikan päällä selvää myös sellaisista asioista, jotka ei välttämättä yleisesti ole tiedossa. Juttusarjan toisessa osassa paljastamme, kuka työntekijöistämme on mm. joutunut poistamaan Spede Pasasen tiloistamme asiattoman käytöksen vuoksi.

Katja Ålander, miten on mahdollista, että työsi puolesta olet tuollaiseen tilanteeseen joutunut?

Olen tullut taloon töihin jo vuonna 1990 silloiseen Kiveriön lahjatavaramyymälään. Näihin vuosiin on mahtunut monen moista, mm. kynttilätehtaan pyörittämistä ja tonttujen naamojen maalausta urakkapalkalla. Spede Pasaseen törmäsin silloin, kun meillä oli Urheilukeskuksessa kahvila, Flying Finn. Kahvilan sisätiloissa ei saanut tupakoida, mutta Pasanen ei kieltoa noudattanut. Tilanne johti siihen, että jouduin heittämään Speden ulos kahvilasta.

 Kerro vähän lisää tuosta kahvilasta, moni lukijoistamme ei välttämättä tiedä, että meillä on sellaistakin toimintaa ollut.

Keväällä 1995 pystytettiin Urheilukeskukseen hirsimökki, Flying Finn. Mökissä oli kahvila, matkamuistomyymälä ja Lahden kaupungin Info-piste. Kahvila palveli asiakkaitaan toukokuusta syyskuuhun sekä erilaisten tapahtumien aikaan. Tuolloin Urheilukeskuksessa kävi bussilasteittain mm. saksalaisia turisteja, jotka kuvasivat ensin mäkihyppytornit ja tulivat sen jälkeen ostamaan meiltä jäätelöä ja postimerkkejä. Finlandia -hiihtojen yhteydessä paistoimme uuni kuumana pitsaa italialaisille hiihtäjille. Parhaimpina aikoina rahaa tuli niin, ettei kaikki mahtunut kassalaatikkoon vaan seteleitä piti sulloa keittiön laatikkoon. Yksi mieleen jääneitä kokemuksia oli myös se, kun mökin putket jäätyivät ja vettä tuotiin tonkissa Kiveriöstä taksilla Urheilukeskukseen.

Urheilukeskuksen Flying Finn, lahjatavaramyymälä v. 1995

Flying Finn on historiaa, samoin Kiveriön lahjatavaramyymälä, mitä Katja sinun tehtäviisi tänään kuuluu?

Työskentelen vastaavana työvalmentajana Kierrätyskeskus Patinassa, jossa olen ollut kohta kuusi vuotta. Työhöni kuuluu paljon hallinnollisia tehtäviä, olen mukana uusien valmentautujien rekrytoinnissa ja sitten toimin työvalmentajana kierrätysmyymälässä. Nykyisessä työssäni palkitsevinta ovat onnistuneet asiakaskokemukset. Yhtä lailla mieltä lämmittää se, kun valmentautujien asiat etenevät oikeaan suuntaan tai kun kuluttaja-asiakkailta tulee positiivista palautetta Patinan palveluista.

Haluatko vielä lähettää terveisiä lukijoillemme?

Näin mökkikauden alkaessa on hyvä muistutella, että myymälästämme löytyvät niin linnunpöntöt, mökkiastiat kuin terassikalusteetkin. Meillä on tämän vuoden puolella avautunut kaksi aivan uutta myymälää, KierrätysPaikka Hollola (Mursketie 2A) ja KierrätysPaikka Kujala (Sapelikatu 7). Tervetuloa ostoksille!

Patinan vastaava työvalmentaja Katja Ålander, huhtikuu 2017

 

 

Paikan päällä kuultua

Paikan päällä kuultua -juttusarjassa esittelemme Lahden Työn Paikka Oy:n tukipalvelu- ja valmennushenkilöstöä ja heidän työtehtäviään. Haastattelijamme jalkautuvat toimipisteisiimme ja ottavat paikan päällä selvää myös sellaisista asioista, jotka ei välttämättä yleisesti ole tiedossa. Juttusarjan ensimmäisessä osassa selvitämme, kuka työntekijöistämme on Lahden MM-kisojen aikaan ollut ratkaisevassa roolissa, kun norjalaiset kukistettiin.

Esa Koponen, mikäs mies se sinä olet?

Tällä hetkellä toimin Kiveriön työvalmennusyksikön kokoonpano-osaston työvalmentajana. Taloon tulin vuonna 2007 Kirjansitomoon liimasidoskoneenhoitajaksi. Aiemmassa elämässäni olen ollut kirjapainoalan ammattilainen ja viimeisimmät vuodet työskentelin Alma Medialla. Osallistuin silloisen Kiveriön esimiehen Manne Anttilan pitämälle kirjansidonnan kurssille ja sieltä päädyin taloon.

Kuinka ihan toisen alan ammattilainen päätyi valmennustehtäviin ja miten on homma maittanut?

Tässä hommassa ei ainakaan raha ratkaissut, palkka nimittäin tippui alan vaihdon myötä merkittävästi. Kymmenen vuoden jälkeen voi silti hyvillä mielin todeta, että kyllä kannatti! Itselleni yksi tärkeä vaihdoksen syy oli halu tehdä töitä ihmisten kanssa. Työvalmentajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Se on sellaista avarakatseisuutta, joustavuutta ja ymmärrystä erilaisuutta kohtaan. Samaan aikaan pitää olla johdonmukainen, jämäkkä ja tarvittaessa pitää asettaa niitä rajojakin. Ihan hyvin on ilmeisesti mennyt kun olen tullut valituksi vuoden työvalmentajaksikin.

Nyt en enää malta odottaa, kerro jo Esa mitä nämä jutut kansainvälisestä urheilumenestyksestä ovat?

Tässä on hiljattain tapahtunut muutamakin merkittävä juttu. Kaikki alkoi siitä, kun edeltäjäni jäädessä eläkkeelle perin häneltä työtehtävien lisäksi Mölkky-joukkueen kapteeniuden. Pieni mutta sitäkin aktiivisempi joukkueemme pelaa sekä kesä- että talvisarjaa, lisäksi Mölkyn ympärillä järjestetään lukuisa määrä erilaisia tapahtumia, osa järjestetään ihan hauskanpitomielessä ja osassa kilpaillaan ihan tosissaan. Kansainvälinen menestys siis liittyy tähän Mölkky-joukkueen toimintaan. Lahden MM-kisojen yhteydessä pelattiin ensimmäinen Mölkyn Suomi-Norja maaottelu. Minulla oli kunnia heittää ratkaisuheitto, jolla peli päättyi meidän voittoomme. Lisäksi olimme joukkueen kanssa Tallinnassa Mölkyn EM-kisoissa, joissa pääsimme pokkaamaan B-finaalissa hopeamitalit.

Onneksi olkoon Esa ja koko joukkue. Hyvä että saatiin selvyys tähänkin asiaan. Lähetäpä vielä terveiset kaikille lukijoille

Uuden oppiminen kannattaa aina! On sitten kyse uuden ammatin opiskelusta, uusiin työtehtäviin siirtymisestä tai uudesta harrastuksesta, se pitää mielen vireänä. Olkaa rohkeita ja tarttukaa mahdollisuuksiin.

Lahden Työn Paikka Oy:n Mölkkyjoukkue Tallinnnan EM-kisoissa 2017

Työkokeilu on mahdollisuus!

Tomi Helinillä on tänään työkokeilunsa viimeinen päivä Kierrätyskeskus Patinan atk-testauksessa. Tomi on ollut työkokeilussa täydet puoli vuotta ja kehittämispäällikkömme Katja Aalto kävi kyselemässä hänen kokemuksiaan.

”Työkkäristä tuli kirje, että pitäisi mennä varatulle ajalle miettimään harjoitteluvaihtoehtoja. Halusin varmistaa, että pääsen itselleni mieluisaan paikkaan ja siksi kävin valmiiksi Patinassa itse kysymässä. Olen ollut täällä aikaisemminkin” kertoo Tomi.

Tomin työkokeilu erosi aikaisemmista siten, että tällä kertaa jakson aikana hänelle muodostui selkeä tavoite; halu hankkia datanomin tutkinto. Työkokeilun aikana Tomin yksilövalmentaja oli yhteydessä Salpauksen opettajaan, joka kävikin Tomia tapaamassa Patinassa. Tapaamisessa käytiin läpi tutkinnon osia ja niiden ammattitaitovaatimuksia, jotta ne voitiin huomioida Tomin työkokeilun aikana.

Tomi teki työkokeilun ajan töitä atk-laitteiden testauksen erilaisissa työtehtävissä sekä dokumentoi oman tekemisensä. Lisäksi Tomi on mm. perehdyttänyt uuden valmentautujan tietokoneen kasaamiseen. Kun kaikki tekeminen on huolellisesti kirjattu, voidaan Tomin osaaminen tunnistaa ja tunnustaa tutkintotavoitteiden mukaisesti.

Työkokeilun päättyessä Tomilla on asiat hyvin. Tiedossa on koulutuspaikka, tosin polku sinne saattaa kulkea Takataskun atk-ohjaajan tehtävien kautta. Tomi itse kuvaa jaksoaan seuraavasti; ”Hyvin on mennyt, itselläni on nyt ollut motivaatio kohdallaan. Onhan niitä joskus huonojakin päiviä mutta harvemmin!”

Tomin neuvo muille onkin; ”Ole itse aktiivinen, mene suoraan työpaikalle ja kysy paikkaa. Työkokeilukin voi olla tosi hyvä juttu:”

Tuotekehitystä ja tuotteistamista

”Jos lähdetään tekemään tuotetta myyntiin, on lähdettävä liikkeelle kysyntä edellä.” Tällaisia asioita käsiteltiin Lahden Työn Paikka Oy:n ja Nauha ry:n yhteisessä tuotekehitys- ja tuotteistamistyöpajassa, joka pidettiin Kierrätyskeskus Patinassa maanantaina 30.1.2017.

Ideointityöpajamme vetäjänä toimi muotoilija Marianne Valola, joka oman esimerkkinsä kautta kannusti ihmisiä rohkeasti puhaltamaan ideoita lentoon ja viemään niitä yhdessä eteenpäin. Marianne luotsasi työpajaan osallistuneita rohkeasti kertomaan itsestään, omasta osaamisestaan ja kiinnostuksen kohteistaan. Yhteistä ideointirakennetta hyödyntäen päivän aikana saatiin mallinnettua loistavia ideoita älyjääkaapista yksinäisyydestä kärsivien lemmikkieläinten viihdytyskeskukseen.

Vaikka Marianne kertoikin uuden idean kehittelyn voivan alussa muistuttaa pimeässä haparointia, voidaan systemaattisella ja suunnitelmallisella työskentelyllä pienestä idean häivähdyksestä jalostaa myytävä tuote. Mariannen sanoin; ”Tunne tuottaa lisäarvoa”.

KierrätysPaikkoja on kohta kaksi

Lahden Työn Paikka Oy avaa kaksi kierrätysyksikköä helmikuussa: KierrätysPaikka Kujala ja KierrätysPaikka Hollola.

Keskiviikkona 8.2. avataan KierrätysPaikka Kujalaan pieni varastomyymälä. Kujalassa KierrätysPaikka on toiminut viime kesästä lähtien ehjän, puhtaan ja käyttökelpoisen tavaran vastaanottopisteenä Jäteasema Pillerin yhteydessä. Nyt avattavassa varastomyymälässä myydään kierrätystavaraa monipuolisesti; huonekaluja, polkupyöriä, rakennustarvikkeita, monenlaisia varaosia. Sisustusesineet, astiat ja tekstiilit siirretään myytäväksi Kierrätyskeskus Patinaan. KierrätysPaikka Kujalan toiminnan tavoitteena on olla täyden palvelun kierrätyspaikka yhteistyössä Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n kanssa. Samalla kun tuot jätteesi Jäteasema Pillerille, niin voit tuoda käyttökelpoisen tavaran kiertoon.

Keskiviikkona 15.2. avataan KierrätysPaikka Hollola, jossa on sekä tavaran vastaanotto että myymälä. KierrätysPaikka Hollolan myymälässä on tarjolla kaikkea kodin kalustamiseen ja sisustamiseen sekä vapaa-aikaan. Vaatteet, kodintekstiilit sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteet eivät kuulu valikoimiin, joten niitä ei myöskään vastaanoteta. Vaatteille on tarjolla oma keräysastia ja suuret sähkölaitteet, kuten pakastimet ja kuvaputkitelevisiot, voi viedä Kierrätyskeskus Patinaan.

Tervetuloa tutustumaan KierrätysPaikkoihin:

KierrätysPaikka Kujala (Sapelikatu 7, Lahti), ma-pe klo 9-17

KierrätysPaikka Hollola (Mursketie 1, Hollola), ma-pe klo 9-17

 

Lisätietoja KierrätysPaikkojen toiminnasta:

Reetta Jänis, reetta.janis@lahdenpaikka.fi, 044-708 1816

Petteri Tynninen, petteri.tynninen@lahdenpaikka.fi, 044-708 1716

Miia Salminen, miia.salminen@lahdenpaikka.fi, 044-708 0014

 

KierrätysPaikka Kujala on osa Kiertoliike-projektia. Kiertoliike – Päijät-Hämeen kiertotalousmalli ja uudet liiketoimintamahdollisuudet –projektin tavoitteena on tukea alueen liiketoiminnan kehittymistä kiertotalouden suuntaan. Kiertoliike-projektia rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Ryhmävalmennus 2016

Valmennuspalveluihimme kuuluu myös ryhmävalmennusta, missä kehitetään elämänhallintaa sekä työelämävalmiuksia.

Vuoden 2016 ryhmävalmennuksia lähdettiin toteuttamaan uudella sapluunalla, missä valmentajat liikkuvat työyksikköihin, tämän lisäksi ryhmävalmennuksen kesto supistui 4 tunnista 1,5 tuntiin. Ryhmävalmennuksen aiheet jaettiin neljään eri osaan:

  1. itsetunto, unelmat ja henkilökohtaiset vahvuudet
  2. työnhakutaidot
  3. hyvinvointi ja ergonomia
  4. työelämän pelisäännöt.

Ensimmäisen ryhmävalmennuksen aihe itsetunto yms. toteutettiin ryhmässä keskustelemalla ja syventymällä aiheeseen. Keskustelun jälkeen tehtiin itsenäisesti aiheeseen liittyvä tehtävä. Ryhmävalmennukseen osallistujille jaettiin kansiot. Tarkoitus on, että ryhmävalmennuksessa jaettavat materiaalit saa säilytettyä yhdessä paikassa ja niihin on mahdollista palata myös ryhmävalmennuksen jälkeen. Osallistujilla on oma yksilövalmentaja käytettävissään, tämä mahdollistaa sen, että aiheisiin on mahdollista palata kahden kesken yksilövalmentajan kanssa.

Näiden aiheiden lisäksi keväällä toteutuu ruokakurssi Marttalassa. Ruoan valmistamisen ja tietenkin syömisen jälkeen on mukava lähteä täydellä mahalla tutustumaan Lahden kaupungin tarjoamiin maksuttomiin palveluihin.

Suunnitteilla on myös liikuntapäivä, nähtäväksi jää pelataanko jalkapalloa, reippaillaanko luonnossa tai lähdetään vaikka vesijumppailemaan. Toiveita ja ideoita ryhmävalmennuksen aiheisiin tietenkin kuunnellaan ja myös toteutetaan parhaamme mukaan.

 

Valmennusterveisin
yksilövalmentaja
Noora

 

Sähköpostiosoitteemme ovat muuttuneet

Organisaatiomme nimenmuutoksen myötä sähköpostiosoitteemme ovat muuttuneet 13.1.2016 alkaen muotoon etunimi.sukunimi@lahdenpaikka.fi. Yleissähköpostimme on
postit@lahdenpaikka.fi ja Patinan yleissähköposti on patina@lahdenpaikka.fi. Osoitteella tuoterengas.fi lähetetyt postit ohjautuvat edelleen uusiin osoitteisiimme.

POSTITELLAAN!

Lahden Työn Paikka Oy

On siitä puhuttu, on siitä huhuttu ja kilpailua pidetty – nimestämme!!!! Hyvää kannatti odottaa.

Ja nyt se on täällä – Entisen Tuoterenkaan ja Valman uusi nimi on Paikka. Virallisesti ja patentti- ja rekisterihallituksen tiedoissa Lahden Työn Paikka Oy:ksi muotoutunut. Päivittäisessä kirjoittelussa ja markkinoinnissamme Lahden Paikka ja netissä lahdenpaikka.fi.

Muuntuneen nimen myötä alkaa 2016 todellinen uusi alkumme. Tämän kuluneen vuoden 2015 olemme ravistelleet itseämme irti vanhasta. Joukkuettamme on kiittäminen muuntautumiskyvystä. Valma johdatti meidät uuteen.

Nyt on kehittymisen Paikka.

Paikka ja Lahden Paikka tulevat näkymään sekä asiakkaillemme että omalle väellemme ja sidosryhmille heti 2016 alusta. Piakkoin julkistetaan uusi ilmeemme ja ulkoasumme. Vaikka asumme ja ilmeemme muuttuu, säilyy toimintamme vankka perusta ja tehtävämme ydin entisenä ihmisten valmentamisena elämän polkunsa taivalluksessa. Olemme tehneet hyvä työtä ja menestyneet yli 30 vuotta. Olemme auttaneet tuhansia. Olemme onnistuneet yhdessä.

Hyvät asiat siis säilyvät ja saavat uuden kuosin elääkseen vahvana seuraavatkin 30 vuotta. Ihmisen ollessa työmme keskus. Ihmisen saajana ja antajana toinen toistamme tukien. Kannattaa tulla Paikan päälle kokemaan muuntumisemme. Seuraa sivujamme heti Paikalla, sillä siellä kerrotaan tarinaa Lahden Paikan hypystä ulos maailmaan.

Yhdessä toteamme, että tää on mun Paikka, nasta Paikka. Elämän Paikka. Kiitos kaikille nimen luomisessa mukana olleille.

Pekka Kotiaho, toimitusjohtaja

Patinan kierrätysjoulu

Kierrätyskeskus Patinan jouluvalmistelut aloitettiin jo lokakuun alussa. Varastosta kaivettiin esiin monta lavallista joulukoristeita, satoja jouluvaloja ja kymmeniä muovikuusia. Joulukiireiden aikaan Patinassa on työskennellyt yli 60 käsiparia. Joulutavaroiden siirtämisessä, lajittelussa, puhdistamisessa, hinnoittelussa ja myymisessä on riittänyt työtä kaikille. Joulu tuli myymälään marraskuun alussa, jolloin uusi teematila somistettiin joulumaaksi ja kierrätetyt joulutavarat asteltiin esille. Patinan joulu jatkuu aatonaattoon saakka. Tervetuloa.

Tänä vuonna Patinan omassa uusiotuotepajassa valmistettiin soijakynttilöitä kierrätettyihin kahvikuppeihin ja lasimaljoihin. Soija palaa kauniisti, tasaisesti ja turvallisemmin kuin steariinikynttilä. Lisäksi myymälän hyllyiltä löytyy messumatoista tehtyjä tonttuja, kierrätyskankaista tehtyjä tossuja ja vinyylilevyistä muotoiltuja kulhoja. Kierrätysjoulun pajatoiminta, teemapäivät ja tapahtumat ovat työllistäneet koko Patinan väkeä, mutta tuoneet onnistumisen iloa ja tyytyväisiä asiakkaita.

Patinan kierrätysvinkit ympäristöystävällisempään jouluun:

1. Kierrätyskeskuksista löydät ihania kierrätettyjä jouluesineitä. Miksi ostaisit vastaavat uusina?

2. Kierrätysmateriaaleista valmistat ainutlaatuisia joulukoristeita. Esimerkiksi vanhoista kirjoita taitellut ja leikellyt lumihiutaleet.

3. Kierrätyskankaista tehdyt lahjapussit kestävät vuodesta toiseen. Joulupaperi on kallista sekajätettä.

4. Kotimainen joulukuusi tuo suomeen työtä ja vähentää kuljetuksen päästöjä. Oikein hoidettu joulukuusi tuo iloa jopa loppiaisen yli.

Reetta Jänis, työpajapäällikkö